Το πόρισμα για τη μεγάλη φωτιά που έκαψε τη Βαρυμπόμπη: Τα αίτια και οι ευθύνες (pics)

Το πόρισμα για τα αίτια και τις ευθύνες για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου 2021 και αναζωπυρώθηκε δύο ημέρες αργότερα στη Βαρυμπόμπη, αποτεφρώνοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, αποκαλύπτει το Newsbomb.gr

Πρόκειται για την τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα και αντιστράτηγου ε.α. του Π.Σ., Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του Συνεταιρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Το πόρισμα συμπεριλήφθη στη δικογραφία και αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα κομμάτια της. Πρόκειται για τη διερεύνηση των ευθυνών και των αιτιών της φωτιάς που ξέσπασε στις 13.22 της 3ης Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη και της αναζωπύρωσης αυτής στις 12.37 της 5ης Αυγούστου 2021, όταν το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στις Αφίδνες και σε όμορες περιοχές.

fotia-varimpompi7-1.jpg

Ο πραγματογνώμονας «δείχνει» ότι η φωτιά προκλήθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ κάνει λόγο για σειρά επιχειρησιακών λαθών και αρρυθμίες των αρμόδιων οργάνων.

fotia-varimpompi8-1.jpg

Αναλυτικότερα, για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς αναφέρει στο πόρισμά του: «Από τις τρεις δυνατές θεωρητικά αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την πυρκαγιά και συγκεκριμένα: α) δόλια ενέργεια ορισμένου δράστη, με άγνωστο κίνητρο, β) εργασία καπνίσματος μελισσών και γ) ηλεκτρικά αίτια, η πλέον πιθανή αιτία της ως άνω πυρκαγιάς είναι η ηλεκτρική αιτία και πιο συγκεκριμένα η πρόκληση ηλεκτρικού τόξου από πλημμελή συντήρηση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης στην περιοχή μεταξύ Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου. Και τούτο, γιατί στην περιοχή που διαπιστώθηκε η έναρξη αυτής υπάρχουν δύο πυλώνες μεταφοράς δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, με απόσταση μεταξύ τους 20 μέτρων, ενώ ένας τρίτος πυλώνας επίσης μεταφοράς δικτύου υψηλής τάξης του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Μεταξύ των προαναφερομένων πυλώνων εντοπίστηκαν τρία τεμάχια μονωτήρων χρώματος σκούρου καφέ – το χρώμα αυτό μονωτήρων και το μέγεθος ήταν όμοιο με τους μονωτήρες του πυλώνα που εκτιμάται ότι πυροδότησαν τη ξηρή, πυκνή και πλούσια δασική καύσιμη ύλη και προκάλεσαν την ανάφλεξη και καύση αυτής».

fotia-varimpompi10-1.jpg

Όσον αφορά στις επιχειρησιακές ευθύνες και λάθη, αναγράφεται: «Μία σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρησιακά και άλλα λάθη, αρρυθμίες, δυσλειτουργίες, πλημμέλειες και παραλείψεις φορέων, αρχών, υπηρεσιών και οργάνων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού αφορούν τόσο τη φάση της πρόληψης-ετοιμότητας όσο και τη φάση αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όπως δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και αναγκαία προληπτικά εναέρια επιτήρηση, υποτιμήθηκε το μέγεθος του κινδύνου και καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση κινητοποίησης όλων των αναγκαίων και διαθέσιμων επίγειων και εναέριων δυνάμεων και μέσων και κυρίως των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης στην αρχική φάση, καθώς και τη μη ορθολογική επιχειρησιακή διαχείριση των πτητικών μέσων και γενικώς την ανετοιμότητα του ως άνω αρμοδίου και τη διαχείριση του περιστατικού κρατικού μηχανισμού».

Και προσθέτει: «Είναι πρόδηλη η έλλειψη συντονισμού από τη διοίκηση του ΕΣΚΕ και την ηγεσία του Π.Σ., αφού τόσο κατά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021 όσο και κατά την αναζωπύρωση δύο ημέρες μετά, πέραν του ότι δεν υπήρχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο ούτε εναέρια μέσα ούτε αξιοποιήθηκαν τα drones του Π.Σ. που θα έστελναν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο για την έναρξη κάθε φωτιάς για να κινητοποιηθούν τα όργανα».

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει στην τεχνική έκθεση ότι από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 3 Αυγούστου 2021 η καμένη έκταση υπολογίζεται με βάση το σύστημα Copernicus σε 9.874 στρέμματα, ενώ από την αναζωπύρωση αυτής στις 5 Αυγούστου 2021 η συνολικά καμένη δασική και λοιπή έκταση υπολογίζεται από το ίδιο σύστημα σε 83.774 στρέμματα, επηρέασε άμεσα 6.063 κατοίκους εκ του συνολικού εκτιμώμενου πληθυσμού των 177.308 κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Σε ό, τι αφορά στον οικισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας που επλήγη από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης, ο κρατικός μηχανισμός δε μπόρεσε να εκπληρώσει με επάρκεια την κύρια αποστολή του. Οι καταστροφές του οικισμού αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, αφού αποτεφρώθηκαν τα 5200 στρέμματα δάσους, δασικών και γεωργικών-αγροτικών εκτάσεων από τα συνολικά 7600 στρέμματα, ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετές ιδιοκτησίες (κινητά και ακίνητα), δομές και υποδομές του.

«Έσπασε» η δικογραφία

Την ίδια ώρα θέμα έχει ανακύψει με το γεγονός ότι η δικογραφία για τα αίτια και τις ευθύνες για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη «έσπασε» στα δύο. Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας εγχείρισε την τεχνική έκθεση μαζί με έγκληση και παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας πριν από περίπου 20 ημέρες και εγχειρίστηκαν στη σχετική δικογραφία.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η τεχνική έκθεση και το σύνολο του υλικού που προσκομίστηκε από την Ιπποκράτειο Πολιτεία αφαιρέθηκε από τη δικογραφία για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και διαβιβάστηκε ως ξεχωριστό υλικό στην Εισαγγελία προκειμένου να αποτελέσει ξεχωριστή δικογραφία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Συνεταιρισμός της Ιπποκρατείου Πολιτείας επιχειρεί με νομικές ενέργειες να ενοποιηθεί ξανά η δικογραφία, καθώς πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο έρευνας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here