«Πρεμιέρα» για τους εμβολιασμούς παιδιών 5 έως 11 ετών – Έχουν ήδη κλειστεί περισσότερα από 31.000 ραντεβού


Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη κλειστεί περισσότερα από 31.000 ραντεβού στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, η πρώτη παραλαβή 60.000 παιδικών εμβολίων Pfizer/BioNTech. Τα 60.000 εμβόλια αντιστοιχούν σε 30.000 παιδιά, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και οι δύο δόσεις που θα χρειαστεί να λάβουν με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων.

Νέα παρτίδα αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε θα «ανοίξουν» και πάλι τα ραντεβού. Σημειώνεται πως τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Χθες, πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απάντησαν απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. Σε ενηημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, οι καθηγήτριες εξήγησαν ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή». Και «γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς».

Όπως είπα, ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους». Το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά 5-11 ετών είναι ειδικά προσαρμοσμένο και περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Παγκοσμίως, πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως.

Σχετικά με τυχόν παρενέργειες, οι δύο καθηγήτριες υπογράμμισαν πως «σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό». Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται: στο Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ