Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID”

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας COVID-19, γνωρίζαμε πως ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανίσει νευρολογικές επιπλοκές σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 (SARS-CoV-2). Ωστόσο, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν μία αυξημένη επίπτωση επίμονων συμπτωμάτων και μακροχρόνιων νευρολογικών επιπλοκών και πέραν της οξείας φάσης της COVID-19 λοίμωξης, μεταξύ των αναρρωσάντων.

Ο κορωνοϊός μακράς διαρκείας

Το επονομαζόμενο σύνδρομο “long-COVID” έχει πλέον αναγνωρισθεί ως νοσολογική οντότητα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας. Ανάμεσα τους το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Βάσει του πρόσφατου ορισμού του WHO, το σύνδρομο “long-COVID” μπορεί να προσβάλει άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARS CoV-2. Συνήθως 3 μήνες από την έναρξη της νόσου COVID-19. Αφορά συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποιο άλλο αίτιο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου “long-COVID” περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία. Φαίνεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών.2,3 Πέραν των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, το “long-COVID” σύνδρομο αποτελεί μια πολυοργανική διαταραχή. Ως εκ τούτου μπορεί να παρουσιαστεί με πληθώρα συνοδών νευρολογικών, πνευμονολογικών, καρδιαγγειακών, ενδοκρινολογικών, αιματολογικών, δερματολογικών, ανοσολογικών και ψυχιατρικών εκδηλώσεων. Ανάμεσα τους κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμμένοντα. Δηλαδή να επιμένουν σε συνέχεια της οξείας νόσου – ή να εμφανιστούν κατά τη μεταλοιμώδη περίοδο. Δηλαδή, κατόπιν ανάρρωσης από την οξεία φάση της νόσου COVID-19.

Τι λένε οι ειδικοί

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν την ύπαρξη νευρολογικών συμπτωμάτων σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με προγενέστερη λοίμωξη SARS-CoV-2.4 Οι πιο συχνές νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID” περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • «ομίχλη του εγκεφάλου»
  • πονοκέφαλο
  • διαταραχές μνήμης
  • διαταραχές συγκέντρωσης
  • διαταραχές ύπνου
  • διαταραχές διάθεσης, όσφρησης ή γεύσης, μυαλγίες
  • αισθητικές ή κινητικές διαταραχές
  • διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος

Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία ως προς τους υποκείμενους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς του συνδρόμου “long-COVID”. Ωστόσο, ανοσολογικές αντιδράσεις και μηχανισμοί οξειδωτικού στρες θεωρούνται ότι εμπλέκονται στην επαγωγή νευρολογικών συμπτωμάτων.

Πρόσφατα, πολλές κατευθυντήριες οδηγίες έχουν προταθεί για τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με “long-COVID” σύνδρομο.1,5 Επίσης, καθώς ο αριθμός ασθενών αυξάνεται εκθετικά, η θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών εντάσσεται πλέον σε νεοσυσταθέντα “long-COVID” ιατρεία παγκοσμίως.

Bάσει των μέχρι στιγμής δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων, για τη διαχείριση ασθενών με νευρολογικά και άλλα συμπτώματα στα πλαίσια του “long-COVID” συνδρόμου απαιτείται η αγαστή συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, τόσο για την ορθή διαφοροδιάγνωση και αποκλεισμό πιθανών συννοσηροτήτων όσο και για τη βέλτιστη θεραπεία των ασθενών. Καθώς ο αριθμός ασθενών με νόσο COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς, συνιστάται μια αυξημένη επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των ασθενών για την έγκαιρη αναγνώριση και πρόληψη του συνδρόμου “long-COVID”. Τέλος, τονίζεται ειδικά ως προς το ζήτημα της πρόληψης, πως ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης “long-COVID” θα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της έγκαιρης πρόληψης της νόσησης από κορωνοϊό, που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here