Πώς το binge watching καθιερώθηκε ως η πιο απολαυστική σπιτική εμπειρία θέασης


Τo διάστημα που μείναμε σπίτι για το κοινό καλό, χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουμε πολλούς τομείς της ζωής μας. Και ένας από αυτούς, ήταν αναμφίβολα ο τρόπος που είχαμε συνηθίσει να ψυχαγωγούμαστε. Ενώ τα θέατρα, τα σινεμά, τα καφέ και τα εστιατόρια παρέμεναν κλειστά, εμείς αρχίσαμε να αναζητούμε εναλλακτικούς, σπιτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, στους οποίους θα επενδύαμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Κάπως έτσι, το binge watching είναι σήμερα μία από τις αγαπημένες μας σπιτικές απολαύσεις, μία «ιεροτελεστία» που μας χαλαρώνει και δίνει ώθηση στα βράδια στο σπίτι και τα Σαββατοκύριακα εντός. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους λόγους που καθιέρωσαν το binge watching σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το οποίο μας χαρίζει απολαυστικές εμπειρίες θέασης πάντα και παντού και μας κάνει να ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε back to back τα επεισόδια των αγαπημένων μας σειρών.

Δημιουργεί έναν κοινό τόπο ψυχαγωγίας που μας φέρνει κοντά με τους άλλους

Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έτυχε να παρακολουθήσουμε μία σειρά έπειτα από την προτροπή ενός φίλου, συναδέλφου και γνωστού μας ή πόσες φορές παρακινήσαμε κάποιον να παρακολουθήσει μία σειρά που μας καθήλωσε, για να καταλάβουμε πως το binge watching είναι κάτι σαν το φαγητό, δηλαδή μία απολαυστική συνήθεια που μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους. Μοιάζει απίθανο όμως, στον σύγχρονο κόσμο οι σειρές λειτουργούν ως μια αφορμή για να δημιουργηθούν μικρές παγκόσμιες κοινότητες από θεατές, κοινοί τόποι ψυχαγωγίας που έχουν ως σημείο αναφοράς την εκάστοτε σειρά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε λόγους για να αλληλεπιδρούμε, να συζητάμε, να γνωριζόμαστε καλύτερα με ανθρώπους, που υπό άλλες συνθήκες, ίσως δεν θα γνωρίζαμε ποτέ.

Ένα συναρπαστικό περιεχόμενο που το διαχειριζόμαστε, όπως επιθυμούμε

Ο βασικός λόγος που το binge watching αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς συνήθειες ψυχαγωγίας, οφείλεται στο γεγονός πως οι πλατφόρμες streaming μας δίνουν πρόσβαση πάντα και παντού, σε ένα συναρπαστικό on demand περιεχόμενο που περιλαμβάνει χιλιάδες τίτλους, στους οποίους δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε. Ακριβώς επειδή τα επεισόδια της κάθε σεζόν είναι «ανεβασμένα» και διαθέσιμα στην πλατφόρμα, έχουμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε το «πλούσιο» περιεχόμενο που μας προσφέρεται, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε. Επιπλέον, επειδή μπορούμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας σειρές σε κάθε συσκευή, δηλαδή στο tablet, το smartphone, την τηλεόραση και το laptop μας, είναι δύσκολο να μην ενδώσουμε στην ευκολία του ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε συναρπαστικό περιεχόμενο ψυχαγωγίας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Μας βοηθά να απομακρύνουμε το στρες έπειτα από μία απαιτητική ημέρα

Για αρκετούς από εμάς, η βραδινή binge watching «ιεροτελεστία» πριν τον ύπνο, είναι μία συνήθεια που έχει εξελιχθεί σε… λατρεία. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιθυμία μας να μάθουμε τι γίνεται στη συνέχεια της αγαπημένης μας σειράς, αλλά στο γεγονός πως η back to back παρακολούθηση, μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να απομακρύνουμε το στρες, έπειτα από μία κουραστική και έντονη ημέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, το binge watching είναι μία διαδικασία που ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μας προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ελέγχου, ενώ μας βοηθά να περιορίζουμε το άγχος, καθώς απολαμβάνουμε μία σειρά που μας προκαλεί ενδιαφέρον.

Όλοι οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που το binge watching θα παραμείνει μία από τις πιο απολαυστικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας, μία αφορμή που θα μας κάνει να ανυπομονούμε για την ώρα που θα επιστρέψουμε στο σπίτι, για τη στιγμή θα πατήσουμε επιτέλους «play» στην αγαπημένη μας σειρά!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ