ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια


Ανησυχητικές ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την πανδημία ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες, Τρίτης.

Την ίδια ώρα η Eπιτροπή Φαρμάκων για τον Άνθρωπο του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού 19 μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη δόση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η σύσταση ακολουθεί δεδομένα που δείχνουν ότι αναμνηστική δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, που χορηγήθηκε τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη δόση σε ενηλίκους, οδήγησε σε αύξηση των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2. Ο κίνδυνος θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) ή άλλες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά.

Η CHMP κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να χορηγηθεί έπειτα από δύο δόσεις εμβολίων mRNA που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ, το Comirnaty (από την Pfizer/BioNTech) ή το Spikevax (από τη Moderna).

Όπως για όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Janssen.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, είτε έπειτα από μία δόση εμβολίου της Johnson & Johnson είτε έπειτα από δύο δόσεις των εμβολίων mRNA, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, την αναδυόμενη αποτελεσματικότητα και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ