Νοημοσύνη επαγγελματίες: Οι πυρηνικοί φυσικοί και οι χειρουργοί είναι όντως εξυπνότεροι;

Δεν είναι πυρηνική φυσική, ούτε καν χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου. Όμως πόσο έξυπνοι είναι οι επιστήμονες πυραύλων και οι χειρουργοί εγκεφάλου, τέλος πάντων; Διαφέρουν ως προς το πόσο έξυπνοι είναι; Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είστε εξίσου έξυπνοι, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Πρόσφατα βγήκαν αποτελέσματα από μια μελέτη παρατήρησης, η οποία ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο φάσμα των μηχανικών αεροδιαστημικής και των νευροχειρουργών. Αυτό ανέφεραν οι Βρετανοί ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την μελέτη. Αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθος τοποθετώντας τους νευροχειρουργούς και τους μηχανικούς αεροδιαστημικής σε ένα υψηλότερο πνευματικό βάθρο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στο διαδικτυακό τεστ έλαβαν μέρος 329 μηχανικοί αεροδιαστημικής, 72 νευροχειρουργοί και περισσότερα από 18.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό. Το τεστ περιελάμβανε έξι διακριτούς τομείς της γνώσης που σχετίζονται με τον προγραμματισμό, τη λογική, τη μνήμη εργασίας, την προσοχή και την επεξεργασία συναισθημάτων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 13 Δεκεμβρίου στο BMJ. Αφού έλαβαν υπόψη τους πιθανώς σημαντικούς παράγοντες όπως το φύλο και τα χρόνια εμπειρίας των συμμετεχόντων στην ειδικότητά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μηχανικοί αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί ταιριάζουν εξίσου στους περισσότερους από τους τομείς. Ωστόσο, οι μηχανικοί αεροδιαστημικής είχαν καλύτερες ικανότητες νοητικής χειραγώγησης, ενώ οι νευροχειρουργοί ήταν καλύτεροι στην επίλυση σημασιολογικών προβλημάτων.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι μηχανικοί αεροδιαστημικής δεν είχαν σημαντικές διαφορές σε κανέναν από τους τομείς. Οι νευροχειρουργοί μπόρεσαν να λύσουν προβλήματα γρηγορότερα από τον γενικό πληθυσμό, αλλά είχαν πιο αργή ταχύτητα ανάκλησης μνήμης, σύμφωνα με τον Δρ Aswin Chari, από το University College του Λονδίνου και τη βρετανική νευροχειρουργική φιλανθρωπική οργάνωση Brainbook και συνεργάτες. Οι ιδιοφυΐες δεν κυριαρχούσαν σε καμία από τις δύο ειδικότητες. “Και οι τρεις ομάδες έδειξαν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών ικανοτήτων”, ανέφεραν οι ερευνητές σε ένα δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Συνεπώς δεν θα πρέπει να συγχέεται η επαγγελματική σταδιοδρομία με υψηλότερα επίπεδα IQ και γενικότερης νοημοσύνης.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here