Μελέτη Τσιόδρα αποδεικνεύει ανισότητες στις νοσηλείες και τους θανάτους στις ΜΕΘ

Μια σοβαρή αποκάλυψη κάνει με αναρτήσεις του στα social media, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας για μελέτη που πραγματοποίησε από κοινού με τον Καθηγητή Παθολογίας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται να υπάρχει θνητότητα 87% σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, αλλά και πολύ υψηλή σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ εκτός της Αττικής.

Οι αποκαλύψεις έρχονται μία ημέρα μετά το θλιβερό ρεκόρ με τους 130 θανάτους που σημείωσε η χώρα μας, κι ενώ τις προηγούμενες μέρες το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή.

Η αποκαλυπτική μελέτη συσχετίζει την αύξηση των διασωληνωμένων στο ΕΣΥ, με κλιμακωτή αύξηση της πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς, καθώς επίσης και τη διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής, με την αυξημένη κατά +35-40% θνητότητα.

Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Όπως γράφει στο twitter ο κ. Λύτρας: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι».

Τα ευρήματα συνοψίζονται σε αυτό το διάγραμμα:

«Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή», αναφέρει συγκεκριμένα ο Καθηγητής Λύτρας και προσθέτει:

«Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.

Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία», καταλήγει.

Σχολιάζει, επίσης, το εάν το ΕΣΥ θα έπρεπε να ενισχυθεί, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν:

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα»

Δείτε τις αναρτήσεις του Καθηγητή Λύτρα στο Twitter:

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here