Μετάλλαξη Όμικρον: 10 συνολικά τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα

Στα δέκα ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, καθώς στους ήδη διαγνωσμένους 5 ασθενείς των προηγούμενων ημερών, προστέθηκαν σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, πέντε νέοι. Ειδικότερα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον διανέμονται ως εξής: Δύο μολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στην Αττική και τρείς λοιμώξεις καταγράφηκαν στη νότια Πελοπόννησο. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό, στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, 9 επιπλέον περιπτώσεις εξετάζονται ως ύποπτες στο νησί της Κρήτης.

Τα αποτελέσματα της γονιδιακής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκαν έχουν ήδη παραδοθεί στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΔΥ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όλους τους ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επέλαση του νέου κύματος που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. Στο αυτό το πλαίσιο, όλοι οι ταξιδιώτες – συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων – που επιθυμούν να μπουν στην χώρα, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό έλεγχο – PCR – 48 ωρών.

Ποιοι εξαιρούνται από το νέο ταξιδιωτικό μέτρο

Εξαιρούνται από το μέτρο οι ταξιδιώτες που παρέμειναν σε άλλη χώρα για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Από πότε ισχύει το μέτρο

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί.

ΠΟΥ: Ταχύτατα εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με προηγούμες παραλλαγές

Εντωμεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεργεσούς προειδοποίησε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε δει σε προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, 77 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και η πραγματικότητα είναι ότι η παραλλαγή έχει μάλλον διεισδύσει στην πλειονότητα των χωρών, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη καταγραφεί επισήμως κρούσματα. Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Ανταμός Γκεμπεργεσούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανησυχεί ότι οι χώρες θεωρούν την Όμικρον ελαφρά παραλλαγή. Αν και είναι πιο μεταδοτική δεν είναι ακόμα σαφές αν προκαλεί περισσότερο ήπια ή σοβαρή νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοιού που έχουν καταγραφεί ως τώρα.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here