COVID-19: Ελληνική υπογραφή σε έγκριση φαρμάκου


Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική έρευνα και επιστήμη, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε σήμερα δύο θεραπείες για τον COVID-19 με την μία να έχει ελληνική υπογραφή. Η πρώτη θεραπεία αφορά το μονοκλωνικό αντίσωμα Sotrovimab των GSK (Βρετανία) και Vir Biotechnology (ΗΠΑ). Η δεύτερη αφορά το φάρμακο για την αρθρίτιδα Kineret (Anakinra) της Sobi (Σουηδία). Αναφορικά με το Anakinra η έγκριση βασίστηκε σε ελληνική μελέτη SAVE MORE, που έκανε το Ελληνικό Ινστιτούτο Σήψης Συμμετείχαν και 29 κέντρα, στην Ελλάδα, αλλά και άλλα οκτώ στην Ιταλία, με επικεφαλής των καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο. Η μελέτη είχε δείξει 55% μείωση των θανάτων και 64% συνολική βελτίωση, όπως είχε γράψει το healthview από τον Σεπτέμβριο και μπορείτε δείτε αναλυτικά εδώ. Δείτε επίσης εδώ την ιστορία μιας μεγάλης ελληνικής ανακάλυψης

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ και την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) η νέα ένδειξη για το Anakinra θα αναφέρει τα εξής: Το Kineret ενδείκνυται για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο (οξυγόνο χαμηλής ή υψηλής ροής) και διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που καθορίζεται από τον δείκτη suPAR.

Αναμένεται πλέον η αλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας που θα χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση την έγκριση του ΕΜΑ.

 

Δείτε ακόμα:

Θεραπεία κορωνοϊού: Μεγάλη ελληνική ανακάλυψη

Κορονοϊός: Ελληνική σφραγίδα στην θεραπεία

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ