Αθλητισμός: Πώς βοηθά η άσκηση τον χρόνιο πόνο [vid]

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια ουσιαστική πτυχή στη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Συχνά όταν βιώνουμε χρόνιο πόνο αποφεύγουμε τη σωματική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουμε επιπλέον πόνο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι σταδιακά με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο γίνονται λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν, για παράδειγμα το περπάτημα, και συνήθως έχουν επίσης δυσκολίες στην ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως οι δουλειές του σπιτιού.

Πώς βοηθά η άσκηση στον χρόνιο πόνο;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιστραφεί αυτός ο καθοδικός κύκλος απορρόφησης και επιδείνωσης του πόνου και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου να βοηθήσει τα άτομα με χρόνιο πόνο να ασχοληθούν περισσότερο με δραστηριότητες που απολαμβάνουν και να περατώσουν βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με μεγαλύτερη ευκολία.

Τι να θυμάστε

Να θυμάστε ότι «η άσκηση είναι φάρμακο». Αυτή είναι μια σημαντική καθημερινή στρατηγική που συνίσταται από ειδικούς για να βοηθήσει στη διαχείριση των καταστάσεων πόνου.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά όταν αποφασίζετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης και να αποφεύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας στα όρια, καθώς μπορεί να προκαλέσετε περισσότερο πόνο. Είναι συχνά χρήσιμο να χρησιμοποιείτε την κλίμακα 0-10 για να παρακολουθείτε τα επίπεδα του πόνου σας κατά την διάρκεια της άσκησης. Εάν τα επίπεδα πόνου αυξηθούν κατά περισσότερο από 2 πόντους συγκριτικά με την αρχική τιμή, θα πρέπει να σταματήσετε και να τροποποιήσετε την άσκηση που κάνετε, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκαλέσετε περισσότερο πόνο.

Ποιος τύπος άσκησης είναι καλύτερος για τον χρόνιο πόνο;

Γενικά συνίσταται ένας συνδυασμός πολλαπλών μορφών άσκησης για τον χρόνιο πόνο, όπως:

  • Οι διατάσεις είναι σημαντικές τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αυξήσετε την ευλυγισία, να χαλαρώσετε τους σφιγμένους ή δύσκαμπτους μύες και να βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας. Οι καθημερινές διατάσεις θα διευκολύνουν τις καθημερινές σας κινήσεις.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης που βοηθούν στην οικοδόμηση δυνατών μυών, για παράδειγμα, squats, push ups τοίχου ή μπούκλες δικέφαλου.
  • Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία παρέχουν ελαφριά αερόβια άθληση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here