ECDC: Η Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2022-“Σφίγγουν” οι έλεγχοι σε Ε.Ε.


Tο νέο στέλεχος Όμικρον πιθανώς θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επιπλέον, το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στον ευρωπαϊκό χώρο ως πολύ υψηλή και αναμένει ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το νέο στέλεχος τους επόμενους δύο μήνες. Την ίδια ώρα, κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η επέλαση της «Όμικρον».

«Δεν έχω ανησυχήσει περισσότερο για τη νόσο Covid», προειδοποιεί από τη μεριά του, ο ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντέιβιντ Ναμπάρο και καλεί τους πολίτες να συνδράμουν με τη συμπεριφορά τους και τον εμβολιασμό τους, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον σαφές ότι είναι παντού και θα επικρατήσει

Στα εγχώρια, η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 16/12, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον σαφές ότι είναι παντού και θα επικρατήσει. Όπως είπε, το νέο στέλεχος ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη ευθύνεται για πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ανησυχία στην Ιταλία: 101 ασθενείς με covid εισήχθησαν στις ΜΕΘ σε ένα μόνο 24ωρο

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στην Ιταλία, όπου μόνον τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 26.109 νέες λοιμώξεις κορωνοϊου και 123 θάνατοι. Σημειώνεται ότι, η Ιταλία μετρά 5.308.180 μολύνσεις και 135.301 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 917 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ επιπλέον 7.338 βρίσκονται στους στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Μάλιστα, μόλις το τελευταίο 24ωρο, στις ΜΕΘ της χώρας εισήχθησαν 101 ασθενείς με covid.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι, από την Πέμπτη 16/12, όσοι ανεμβολίαστοι εισέρχονται αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπαίνουν αναγκαστικά σε 5ήμερη καραντίνα.

Γαλλία: Μπλόκο στα ταξίδια προς και από τη Μεγάλη Βρετανία

Στον απόηχο της ταχείας εξάπλωσης του νέου στελέχους στην Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου απαγορεύει τις μετακινήσεις από και προς την Μεγάλη Βρετανία, εάν δεν συντρέχουν «επιτακτικοί λόγοι».

Ελλάδα: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση της Δέλτα

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας , Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε σήμερα πως από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά αρνητικό μοριακό έλεγχο – PCR – 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Εντωμεταξύ, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και στα χερσαία σύνορα της χώρας, που θα διενεργούνται όλο το 24ωρο. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται τα μικτά κλιμάκια ΕΟΔΥ και αστυνομίας σε Προμαχώνα, Ευζώνους, Κακαβιά, Κρυσταλοπηγή, λιμάνια και αεροδρόμια.

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ