Ηλικιωμένοι καρκίνος: 100 δισεκατομμύρια κύτταρα με μεταλλάξεις τουλάχιστον σε υγιή άτομα άνω των 60 ετών

Μόλις κλείσατε τα 60 και νιώθετε ότι είστε καλά στην υγεία σας; Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ελλοχεύουν αόρατοι κίνδυνοι: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών χωρίς καρκίνο έχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια κύτταρα με τουλάχιστον μία μετάλλαξη που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των μεταλλάξεων δεν θα οδηγήσει σε τίποτα και οι περισσότεροι άνθρωποι (60%) θα περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς διάγνωση καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση προηγουμένως δημοσιευμένων δεδομένων αλληλουχίας σε φυσιολογικούς ιστούς, για να κατηγοριοποιήσουν τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν μετά τη γονιμοποίηση ωαρίων.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα;

“Όταν έχεις τρισεκατομμύρια κύτταρα και διατηρούνται για έως και έναν αιώνα, θα συσσωρεύουν μεταλλάξεις”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Τζέιμς ΝτεΓκρέγκορι, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. “Το γεγονός ότι λαμβάνουμε μεταλλάξεις δεν προκαλεί έκπληξη, απλώς με βάση τα γνωστά ποσοστά μεταλλάξεων. Ένα πράγμα που επισημαίνει αυτή η έρευνα είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε αυτές τις μεταλλάξεις και πώς ή αν προκαλούν καρκίνο, από διαφορετικό φως”, δήλωσε ο De Gregori σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Aging and Cancer. “Για να κατανοήσουμε τη γένεση του καρκίνου, πρέπει να εξετάσουμε τον φυσιολογικό ιστό”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Έντουαρντ Έβανς, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

“Μέχρι να εξελιχθεί σε καρκίνο, όλες οι μεταλλάξεις είναι εκεί και δεν γνωρίζουμε πάντα ποιες από αυτές συμβάλλουν στην πραγματική γένεση του καρκίνου. Είχαμε την ιδέα ότι πολλές από τις μεταλλάξεις στους ανθρώπους θα ήταν ογκογόνες ή θα σχετίζονταν με τον καρκίνο, αλλά απλώς δεν ξέραμε πόσες. Καταλάβαμε ότι θα αυξανόταν καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, αλλά δεν ξέραμε απαραίτητα ποια γονίδια θα επικρατούσαν και δεν γνωρίζαμε το μέγεθος του πόσα κύτταρα θα μπορούσαν να έχουν αυτές τις ογκογόνες μεταλλάξεις. Έχουμε περίπου 3 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας, οπότε 100 δισεκατομμύρια κύτταρα με ογκογόνες μεταλλάξεις δεν αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των κυττάρων μας. Αλλά αυτός είναι ένας εκπληκτικά υψηλός αριθμός, δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο ένα κύτταρο για να προκαλέσει καρκίνο. Εάν υπάρχουν δισεκατομμύρια κύτταρα με αυτές τις μεταλλάξεις αλλά καμία ένδειξη καρκίνου, τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει να υπάρχουν αυτές οι ογκογόνες μεταλλάξεις στο σώμα ;”

Ευτυχώς, οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται. “Η συντριπτική πλειονότητα των μεταλλάξεων δεν κάνει τίποτα, δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα και πολλές δεν είναι καν σε κωδικοποιητικές αλληλουχίες”, σημείωσε ο De Gregori. “Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει δεκάδες και δεκάδες μεταλλάξεις, αν όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες, οπότε έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να ρωτάμε εάν αυτά τα μοτίβα μεταλλάξεων που βλέπουμε μπορούν να υπαγορεύσουν εάν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρκίνου”. Μια άλλη πιθανή οδός για έρευνα θα είναι η μελέτη γιατί ορισμένοι ιστοί έχουν τόσο υψηλό ποσοστό ογκογόνων μεταλλάξεων αλλά συγκριτικά χαμηλή εμφάνιση καρκίνου, ενώ άλλοι τύποι ιστών έχουν σχετικά χαμηλό επίπεδο ογκογόνων μεταλλάξεων.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here