Πανδημία και τρικυμία στο τρίπτυχο: Επιστήμη – πολιτική – κοινωνία


Η νέα μετάλλαξη Όμικρον, η δυνατότητά της να κινείται με ταχύτητες υπερμετάδοσης και η προσωρινή επιστημονική άγνοια για την αποδοτικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα όχι μόνο σε υγειονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Η ιστορία με την περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα δεν έχει προκαλέσει μόνο πολιτικούς τριγμούς σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς δημιουργεί επιπλέον ψευδαισθήσεις «ανοσίας» απέναντι στις σοβαρές μορφές της Covid-19 και συντηρεί και σενάρια περί κρυφών ή πλαστών στοιχείων για τους θανάτους, τις νοσήσεις και την αντοχή του ΕΣΥ.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερη αρθρογραφία η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας έχει αποτύχει παταγωδώς αφού δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες στους πολίτες αναφορικά με την εμβολιακή ανοσία. Το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση περί τροποποιημένης μορφής «νέων» εμβολίων και όχι απλά για νέες επαναλαμβανόμενες δόσεις εντείνει ακόμα περισσότερο τη διάσταση μεταξύ εμβολιασμένων – αντιεμβολιαστών. Εντείνει ακόμα περισσότερο τις φοβίες και τους ενδοιασμούς ακόμα και όσων πήγαν – έστω και με βαριά καρδιά – να εμβολιαστούν.

Μόνο ως ορθή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια διαχείριση που εδώ και δυο χρόνια μας λέει συνεχώς ότι «οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες», «κάντε υπομονή ένα μήνα για να κάνουμε Χριστούγεννα», «κάντε υπομονή για να κάνουμε Πάσχα» και τελικά δεν κάνουμε ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα εδώ και δύο χρόνια. Μάλλον «Μαυρούγεννα» κάνουμε, παρά Χριστούγεννα… Οι πολίτες τελούν σε σύγχυση όταν κάθε καλοκαίρι ακούν ότι «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» και ότι «είμαστε στο τελευταίο μίλι της επιχείρησης ελευθερίας» κι ελευθερία δεν βλέπουμε…

Κοινώς, η αλήθεια σώζει. Αν το σύστημα για παράδειγμα έλεγε από την αρχή ότι «ακόμα και κατά 90% να εμβολιαστείτε δεν ξέρουμε με σιγουριά ότι θα απαλλαγούμε από τον ιό», ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα τώρα. Μικρές αλήθειες θέλει ο κόσμος, όχι μεγάλες υποσχέσεις. Μικρές αλήθειες.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες αποσύνθεσης στην εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών, πολιτικών και επιστημόνων. Σε συνδυασμό και με τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθίσταται εξόχως προβληματική η αντιμετώπιση της πανδημίας με καθαρά επιστημονικούς όρους. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά και οι συνεχείς περιορισμοί «ελευθεριών» πρόσβασης και συναναστροφής για τους μη εμβολιασμένους όχι μόνο δεν φέρνουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα πέραν του υγειονομικού. Και ξέρετε η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, αν συμβεί δεν διορθώνεται με τίποτα. Ούτε με Mrna, ούτε με μονοκλωνικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ