Τι θα περιλαμβάνει το ενεργειακό πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στα επίπεδα των 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση πέριξ των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, αλλά και ένα νέο μηχανισμό αντιστάθμισης, που θα προστατεύει τους ευάλωτους από την ενεργειακή φτώχεια, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Οι εφιαλτικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και οι τεράστιες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούν την κυβέρνηση σε νέα, συνολική παρέμβαση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει αύριο τις παρεμβάσεις στήριξης.

Η κυβέρνηση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο έχει διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά αυτό το ποσό θα αυξηθεί δραματικά το 2022 για να υπάρξει στοιχειώδης διαχείριση της κατάστασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί αύριο στο εύρος των νέων παρεμβάσεων.

Κατά πληροφορίες το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει νέα πρόσθετη επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Αυτή θα αυξηθεί στα επίπεδα των 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 130 ευρώ που είναι σήμερα και θα αφορά και τις καταναλώσεις ρεύματος του μηνός Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα έχουν μία ελάφρυνση της τάξεως των 69 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση των πρώτων 300 κιλοβατωρών μηνιαίως, από 39 ευρώ σήμερα.

Ακόμη, θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο μηχανισμός για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου. Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, η οποία θα κινείται πέριξ των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται σχέδια για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των ανατιμήσεων των καυσίμων, ο οποίος θα λειτουργεί με αλγορίθμους! Σκοπός του μηχανισμού είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στην χονδρεμπορική ρεύματος και να παρέχει επιδότηση στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο και θα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης.

Η προσοχή θα πέσει στα ευάλωτα νοικοκυριά, η στήριξη των οποίων είναι εκτός από εθνική και Κοινοτική υποχρέωση της χώρας.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2019/944/EE τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία των ενεργειακά φτωχών και ευάλωτων οικιακών πελατών με μέτρα κοινωνικής πολιτικής ή με άλλα μέτρα εκτός των δημόσιων παρεμβάσεων στον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, κατά παρέκκλιση τα κράτη-μέλη δύνανται να εφαρμόζουν δημόσιες παρεμβάσεις όσον αφορά στον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργειακά φτωχούς ή ευάλωτους οικιακούς πελάτες βάσει των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • Να επιδιώκουν το γενικό οικονομικό συμφέρον και να μην υπερβαίνουν το μέτρο πολιτικής που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου γενικού οικονομικού συμφέροντος.
  • Να ορίζονται σαφώς, να είναι διαφανείς, να μην εισάγουν διακρίσεις και να είναι επαληθεύσιμες.
  • Να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.
  • Να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και αναλογικές ως προς τους δικαιούχους.
  • Να μην οδηγούν σε επιπρόσθετο κόστος για τους συμμετέχοντες στην αγορά κατά τρόπο που εισάγει διακρίσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ