Το νέο «χαράτσι» στα χάρτινα προϊόντα, η Έλλη και ο Αρτέμης και το τέλος του λατομείου


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στα «κάγκελα» η εστίαση

Στα «κάγκελα» βρίσκονται ξανά οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ποιος ο λόγος; Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία προβλέπει πως χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης όπως κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους και δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση θα επιβαρύνονται με εισφορά προστασίας περιβάλλοντος 4 λεπτών. Και η αγανάκτηση είναι λογική καθώς οι επιχειρήσεις της εστίασης θα φορτωθούν με πρόσθετες διαδικασίες και κόστη. Κατά τη σχετική διάταξη, το ποσό της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος θα πρέπει αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση. Αλλά όχι μόνον αυτό. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε εισφορά προστασίας περιβάλλοντος, με αναγραφή του ποσού της εισφοράς των 4 λεπτών. Αναρωτιόμαστε εάν εν μέσω του τεράστιου κύματος ανατιμήσεων ήταν σωστό το timing για την επιβολή της εισφοράς.

Λατομείο Τέλος

Την «αυλαία» μιας εκκρεμότητας 68 ετών που σχετίζεται με το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη ρίχνει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Μπορεί ο χώρος να λειτουργεί για εκδηλώσεις πολιτισμού από το 1983, ωστόσο ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζεται από το κράτος ως λατομείο! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1953 ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Άνω Πετρούπολη το λατομείο αδρανών υλικών «Αίμος», των Τζεδάκη-Πατρικαλάκη & Σια Ο.Ε., γνωστό και ως «Μαρασλή», από το επώνυμο του τρίτου εκ των συνεταίρων της εταιρείας. Σχεδόν αμέσως η λειτουργία του λατομείου και της ασβεστοκάμινου στο όριο του οικιστικού ιστού προξένησε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η απομάκρυνσή του λατομείου αποτέλεσε χρόνιο αίτημα των τοπικών αρχών, των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Το 1977 πέτυχαν να σταματήσει η λειτουργία του. Αλλά χρειάστηκαν έξι χρόνια και πολυετής πίεση των δημοτικών αρχών και των δημοτών, ώστε ο χώρος να δοθεί για πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι, το 1983 στη χοάνη του λατομείου δημιουργήθηκε το Θέατρο Πέτρας. Αυτό που δεν ξέραμε και το μάθαμε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού είναι πως η έκταση που καταλαμβάνει το γεωτεμάχιο του Θεάτρου Πέτρας 74.202 τετραγωνικών μέτρων τυγχάνει ακόμη και σήμερα της προστασίας και της αποκατάστασης που προβλέπει η νομοθεσία περί αποκατάστασης λατομείων! Τι σημαίνει αυτό; Πως κανονικά έπρεπε να είχε αναδασωθεί από το 1977! Σε κάθε περίπτωση, με τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση ο χώρος παραχωρείται κατά κυριότητα στον Δήμο Πετρούπολης για τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση χώρων για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών δημοτικών δραστηριοτήτων συναφών με το θέατρο και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα εν λόγω πολιτιστικού χαρακτήρα έργα θα αποτελέσουν μέρος της αποκατάστασης του λατομικού χώρου και θα συμπληρώνουν την περιβαλλοντική αποκατάσταση, η οποία θα πραγματοποιηθεί όχι στην Πετρούπολη, αλλά σε αναδασωτέα περιοχή του Ποικίλου Όρους.

Η άξια Έλλη

Ευρείας κάλυψης έτυχε χθες η είδηση πως η Έλλη Ανδριοπούλου εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Και αυτό διότι η κ. Ανδριοπούλου απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης και θεωρείται εξαιρετικά ικανή και αποτελεσματική. Άλλωστε την αποτελεσματικότατα αυτή την επιδεικνύει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως συνυπεύθυνη των δωρεών του Ιδρύματος, αλλά και ως μέρος της ομάδας που ανέπτυξε το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Σήμερα είναι πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού και ηγείται μιας αξιοζήλευτης ομάδας συνεργατών που έχουν καταστήσει το ΚΠΙΣΝ «κόσμημα» και πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Η αποχώρηση του Αρτέμη

Η έλευση της κ. Ανδριοπούλου στην Alpha Bank συμπίπτει με την παραίτηση από το ΔΣ της τράπεζας του Αρτέμη Θεοδωρίδη, ο οποίος το τελευταίο έτος είναι o Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal. Και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς ο Αρτέμης Θεοδωρίδης ολοκλήρωσε μια καριέρα 32 ετών στην Alpha Bank, πάντα στις top θέσεις, βιώνοντάς σχεδόν ως μέλος της οικογένειας Κωστόπουλου, όλες τις χαρές, αλλά και τις λύπες, της διαδρομής της τράπεζας σε αυτές τις δεκαετίες. Ο «χρηματιστής», όπως τον ανέφεραν κάποιοι στην τράπεζα, μπήκε στην οικογένεια της Alpha Bank το 1989 όταν ο πατέρας του Χρήστος Θεοδωρίδης – ιστορικός πρόεδρος του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1976 – 1988 – συνέπραξε μαζί με την Alpha Bank στην ίδρυση της Alpha Χρηματιστηριακή (Alpha Finance) της πρώτης εταιρείας που έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Ο Θεοδωρίδης αποχώρησε από την Alpha Bank το καλοκαίρι έχοντας περάσει από όλες τις νευραλγικές διευθύνσεις και έχοντας διατελέσει αναπληρωτής CEO.

Η Alpha Finance

Και μια και αναφερθήκαμε στην Alpha Finance μαθαίνουμε πως ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπήρξε γενναιόδωρος με τον Πάρι Βασιλειάδη, τον απερχόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕΠΕΥ, ο οποίος την 1η Ιανουαρίου 2022 θα παραδώσει τη διοίκηση της χρηματιστηριακής στον Μίμη Κωστόπουλο. Η Διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε να υπάρξει συναινετική λύση της σύμβασης εργασίας του κ. Βασιλειάδη και να του δοθεί εφάπαξ χρηματική παροχή μικτού ποσού 252.000 ευρώ. Η χειρονομία αυτή, δείχνει αναγνώριση των υπηρεσιών του απερχόμενου CEO της Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και την εταιρική κουλτούρα της τράπεζας.

Money Laundering Statistics

Συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Κουλοχέρη η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Από ότι πληροφορούμαστε, το πλέον σημαντικό θέμα στην ατζέντα αφορά στα στατιστικά στοιχεία που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οποία έχουμε την υποχρέωση να χορηγούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε διεθνείς οργανισμούς. Καταλαβαίνουμε πως ο κ. Κουλοχέρης θα κάνει σήμερα συστάσεις, καθώς διαπιστώθηκαν ελλείψεις ως προς την πληρότητα των στοιχείων αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ, αλλά και των στοιχείων που αφορούν στην ανατροφοδότηση μεταξύ του συνόλου των αρμόδιων φορέων. Στη βάση αυτή ο κ. Κουλοχέρης αναμένεται να θέσει προς συζήτηση τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης υποθέσεων (case management system) μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή η παρακολούθηση των υποθέσεων σε όλα τα στάδια τους.

Η αναζήτηση χρεών

ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΠΕΠ μπορούν πλέον να αναζητούν χρέη τους παρελθόντος που έχουν προσδιορισθεί δικαστικά, ώστε να καταβάλουν τους τόκους στους δικαιούχους. Ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των αρμόδιων διαχειριστών, υποχρεούνται να καταβάλουν τόκους για χρηματικές οφειλές προς τους ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΠΕΠ εφόσον δυνάμει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης τα σχετικά ποσά τόκων έχουν επιδικαστεί υπέρ των τελικών δικαιούχων, δηλαδή των παραγωγών ενέργειας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η ρύθμιση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η.12.2014 και οι οποίες δεν αφορούν σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις δικτύων μεταφοράς και διανομής, σε χρεώσεις μη συμμόρφωσης και σε δικαιώματα χρήσης διασυνδέσεων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ