ΗΠΑ CDC: Οι κάτοικοι γηροκομείων που έλαβαν αναμνηστικό έχουν 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από COVID-19

ΗΠΑ CDC: Νέα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι κάτοικοι γηροκομείων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 και έχουν λάβει αναμνηστική δόση έχουν 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνους που δεν έλαβαν αναμνηστική δόση. Η Διευθύντρια του CDC, Dr. Rochelle Walenksy, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για την COVID-19 μαζί με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci το απόγευμα της Τετάρτης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μη εμβολιασμένοι κάτοικοι γηροκομείων έχουν τα υψηλότερα εβδομαδιαία ποσοστά κρουσμάτων COVID-19, τα οποία αυξήθηκαν από 3,4 σε 8,8 ανά χίλιους κατοίκους γηροκομείων μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 5 Δεκεμβρίου», είπε, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός ξεκινά να βλέπει αυξήσεις κρουσμάτων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κάτι που “πιθανότατα οφείλεται στη μείωση της προστασίας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου”.

«Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κάτοικοι γηροκομείων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν λάβει αναμνηστική δόση έχουν 10 φορές χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με εκείνους τους κατοίκους που έχουν λάβει μόνο μια σειρά αρχικού εμβολιασμού ή δεν είναι εμβολιασμένοι», είπε η Walensky. Σημείωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται μεταξύ των μη εμβολιασμένων κατοίκων και εκείνων που λαμβάνουν πρωτογενή σειρά χωρίς αναμνηστικό. Συγκριτικά, τα ποσοστά κρουσμάτων είναι «σταθερά και χαμηλά» μεταξύ εκείνων των κατοίκων που έχουν λάβει πρόσθετη ή αναμνηστική δόση. “Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία των ενισχυτών για τη βελτιστοποίηση της προστασίας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου και ότι όταν χρησιμοποιούνται ενισχυτές, αυτή η προστασία λειτουργεί”, δήλωσε η Walensky.

Το 60% των επιλέξιμων ηλικιωμένων και περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει ενίσχυση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Αν και έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο, γνωρίζουμε ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», είπε η Walensky.

«Το CDC εργάζεται σε στενή συνεργασία με πολιτείες, τοποθεσίες και παρόχους σε όλην τη χώρα για να επεκτείνει την πρόσβαση σε ενισχυτές και να διασφαλίσει ότι κάθε πολιτεία έχει πρόσβαση στους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζεται για την προστασία αυτών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων μακροχρόνιας περίθαλψης εγκαταστάσεων.” Τον Νοέμβριο, η Walensky ενέκρινε διευρυμένες συστάσεις για αναμνηστικά εμβόλια ώστε να περιλαμβάνουν όλους τους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που έλαβαν εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους. «Μετά από κριτική επιστημονική αξιολόγηση, η σημερινή ομόφωνη απόφαση εξέτασε προσεκτικά την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας, τα πιο πρόσφατα δεδομένα αποτελεσματικότητας εμβολίων με την πάροδο του χρόνου και την ανασκόπηση των δεδομένων ασφάλειας από άτομα που έχουν ήδη λάβει μια σειρά πρωτογενών εμβολίων και ενισχυτικό για την COVID-19», είπε η Walensky.

Σε δήλωση εκείνη την εποχή. “Τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν αποδείξει την ικανότητα να αυξάνουν με ασφάλεια την προστασία των ανθρώπων από λοιμώξεις και σοβαρά αποτελέσματα και είναι ένα σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας για την ενίσχυση της άμυνάς μας έναντι του ιού καθώς μπαίνουμε στις χειμερινές διακοπές.

Με βάση τα επιτακτικά στοιχεία, όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών πρέπει τώρα έχουν δίκαιη πρόσβαση σε αναμνηστική δόση COVID-19».

Η έρευνα ρίχνει φως στη σοβαρότητα της  παραλλαγής όμικρον Λίγες μέρες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε την παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CoV-2 ως «παραλλαγή ανησυχίας».

Έκτοτε, έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 35 πολιτείες στις Η.Π.Α.

Την Τετάρτη, ο Fauci είπε ότι τα ενισχυτικά σχήματα εμβολίων λειτουργούν κατά της Omicron – αν και οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς για να προσδιορίσουν τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ικανότητά της να αποφύγει την ανοσολογική προστασία και τα εμβόλια.

«Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτή συγκεκριμένης παραλλαγής», είπε ο Fauci.

«Το μήνυμα παραμένει σαφές: Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι εμβολιαστείτε και, ιδιαίτερα στην αρένα της όμικρον, εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, κάντε το αναμνηστικό σας εμβόλιο», είπε. «Αυτή τη στιγμή, καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα και καθοδηγούμαστε από την εξελισσόμενη επιστήμη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε πολύ περισσότερα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό από ό,τι κάναμε ποτέ πριν από μόλις ένα χρόνο», είπε η Walensky.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here