Βεβαιώθηκαν οφειλές 21,8 εκατ. ευρώ από 172 υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος

Μόλις 1 στα 10 ευρώ που έχει βεβαιώσει η εφορία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος στη βάση στοιχείων που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει εισπραχθεί από την αρχή του 2021, την ίδια στιγμή που δεκάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο αντιμετώπισαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 ελέγχους για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο 10μηνο 2021 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.538 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 104 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 375 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 361 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 172. Βεβαιώθηκαν ποσά 21,8 εκατ. ευρώ περίπου και εισπράχτηκαν 1,8 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, μόλις το 9% του συνόλου.

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here