Κορωνοϊός συμπτώματα: 4 στα 10 άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να μην έχουν συμπτώματα


Οι ερευνητές διερεύνησαν το ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων SARS-CoV-2 που είναι ασυμπτωματικές. Διαπίστωσαν ότι σε διαφορετικά πλαίσια, το 40,5% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα. Οι ερευνητές λένε ότι το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων SARS-CoV-2 υπογραμμίζει έναν πιθανό κίνδυνο μετάδοσης εντός των κοινοτήτων. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 272 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως, συν περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένοι θανάτοι που σχετίζονται με τον COVID-19. Τα συμπτώματα του COVID-19 ποικίλλουν σε βαρύτητα, με ορισμένα άτομα να εμφανίζουν συμπτώματα ήπιας αναπνευστικής λοίμωξης και άλλα να αναπτύσσουν πνευμονία ή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι ασυμπτωματικοί.

Όσοι είναι ασυμπτωματικοί μπορεί να μην αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και ο έλεγχος θερμοκρασίας μπορεί να μην ανιχνεύσει ότι έχουν τη μόλυνση. Ωστόσο, ο ιός μπορεί ακόμα να μεταδοθεί από ασυμπτωματικά άτομα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ιικά φορτία του ανώτερου αναπνευστικού σε ασυμπτωματικά άτομα ήταν παρόμοια με αυτά σε άτομα με συμπτώματα. Μια άλλη μελέτη, πρότεινε ότι η μολυσματικότητα κορυφώνεται κατά ή πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε αντίθεση με άλλους ιούς, όπως ο ιός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), έχει γίνει ελάχιστη ολοκληρωμένη έρευνα για τα ποσοστά μετάδοσης μεταξύ ασυμπτωματικών ατόμων με λοίμωξη SARS-CoV-2. Η γνώση αυτών των ποσοστών θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των πολιτικών δημόσιας υγείας για τη διαχείριση του ιού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα πραγματοποίησαν ανασκόπηση 95 μελετών, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά σχεδόν 30 εκατομμύρια άτομα. Υπολόγισαν το ποσοστό των ασυμπτωματικών ατόμων μεταξύ αυτών με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Διαπίστωσαν ότι από αυτούς που υποβλήθηκαν σε ελέγχους, το 0,25% είχε λοίμωξη από SARS-CoV-2 και ήταν ασυμπτωματικοί. Από αυτούς που έλαβαν θετικό αποτέλεσμα, το 40,5% ήταν ασυμπτωματικοί. «Το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων από αυτή τη μελέτη υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης ασυμπτωματικών λοιμώξεων στις κοινότητες», γράφουν οι συγγραφείς της εργασίας. Η μελέτη εμφανίζεται στο JAMA Network Open.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ