Γαλλία: Η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής – Σε συναγερμό ολόκληρη η Ευρώπη


Η «μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής στην Ευρώπη και πιθανότατα θα γίνει κυρίαρχη στη Γαλλία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Ο Ζαν Καστέξ μίλησε την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν η Γαλλία επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η γειτονική χώρα στη Γαλλία έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής στην περιοχή, με σχεδόν 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα «Όμικρον» την Παρασκευή.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι υγειονομικοί υπάλληλοι προετοιμάζονται για ένα κύμα λοιμώξεων. Πρόσθετοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν στη Γερμανία, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Ολλανδία την Παρασκευή, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της πανδημίας.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 89 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ.

Κόκκινος συναγερμός και στη Γερμανία

Ο νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας Kαρλ Λάουτερμπαχ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η χώρα «πρέπει να προετοιμαστεί για μια πρόκληση που δεν είχαμε ακόμη μέχρι στιγμής με αυτή τη μορφή», ενώ η υπηρεσία δημόσιας υγείας χαρακτήρισε τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Δανία ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της αυξημένης εξάπλωσής της Covid-19. Η Γερμανία ανέφερε 50.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή.

Στην Ιρλανδία, όπου το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη νέα παραλλαγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίμεναν «να δουν μολύνσεις σε ποσοστό που είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αριθμό ρεκόρ μολύνσεων από Covid-19 για τρίτη συνεχή ημέρα – περισσότερες από 93.000 – κυρίως από την Όμικρον.

Νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της σε άτομα που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους ή τουρισμό το βράδυ της Παρασκευής, με τεράστιες ουρές να σχηματίζονται στο λιμάνι του Ντόβερ και στους τερματικούς σταθμούς του Eurostar καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Δεν είναι η μόνη χώρα που ενισχύει τους ελέγχους της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι οι επισκέπτες από την ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης κατά την άφιξή τους – ακόμη και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας ώρες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες, ο Ζαν Καστέξ είπε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που ελήφθησαν για να αναχαιτιστεί το κύμα των μολύνσεων.

Περιλαμβάνουν τη μείωση του χρονικού ορίου μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου και την απαίτηση πλήρους εμβολιασμού για την είσοδο σε εστιατόρια και μέσα μαζικής μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

Επιπλέον, όλοι οι επίσημοι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα σόου πυροτεχνημάτων έχουν ακυρωθεί. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό απο την επόμενη χρονιά, λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό η άρνηση μερικών εκατομμυρίων Γάλλων να εμβολιαστούν να θέτει τη ζωή μιας ολόκληρης χώρας σε κίνδυνο».

Ολλανδία: Σκέψεις για αυστηρό lockdown

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν ότι η χώρα πρέπει να μπει σε «αυστηρό» lockdown, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός Mαρκ Ρούτε είπε ότι η «Όμικρον» θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο, όπως επίσης και στη Γαλλία.

Από το τέλος Νοεμβρίου, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα έχουν λάβει εντολή να κλείσουν μεταξύ 17:00 και 05:00 τοπική ώρα. Αυτό το μέτρο επρόκειτο να λήξει πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τώρα θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Η Ολλανδία κατέγραψε περισσότερες από 15.400 μολύνσεις την Παρασκευή – λιγότερες από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πολύ υψηλότερες συνολικά από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καθώς το ολλανδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει τεράστια αύξηση ασθενών με Covid-19, η φροντίδα ρουτίνας και όλες οι επεμβάσεις εκτός από τις απόλυτα επείγουσες έχουν αναβληθεί.

Ο κλάδος του τουρισμού στην Ιρλανδία θα υποστεί μεγάλες ζημιές από τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα που σημαίνουν ότι οι παμπ, τα εστιατόρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι πρέπει να κλείνουν κάθε βράδυ έως τις 20:00 (τοπική ώρα.)

Η κίνηση έχει επίσης επικριθεί από ορισμένους πολιτικούς από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιρλανδίας, οι οποίοι είπαν ότι οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν περισσότερες συγκεντρώσεις στα σπίτια των ανθρώπων.

Οι αθλητικοί χώροι θα πρέπει να λειτουργούν με χωρητικότητα 50% ή να έχουν περιορισμένο αριθμό προσέλευσης σε 5.000. Οι γαμήλιοι εορτασμοί θα μπορούν να διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα – με μέγιστο αριθμό 100 καλεσμένων.

Υπάρχει ήδη ένα όριο τεσσάρων νοικοκυριών που επιτρέπεται να συναναστρέφονται μαζί μέσα σε ένα σπίτι. Ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός Leo Varadkar είπε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα τη Δευτέρα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τους νέους κανόνες.

Mε πληροφορίες απο BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ