Βόρεια Κορέα: Εκτέλεσε 7 άτομα επειδή παρακολουθούσαν ή μοίραζαν βίντεο K-pop


Βόρεια Κορέα: Μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα έχει εκτελέσει τουλάχιστον επτά άτομα την τελευταία δεκαετία για παρακολούθηση ή διανομή βίντεο K-pop. Η Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη Transitional Justice Working Group (TJWG) με έδρα τη Νότια Κορέα πήρε συνεντεύξεις από 638 Βορειοκορεάτες αποστάτες από το 2015, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει καλύτερα τους τόπους εκτέλεσης και τους αριθμούς.

Η Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη Transitional Justice Working Group (TJWG) με έδρα τη Νότια Κορέα πήρε συνεντεύξεις από 638 Βορειοκορεάτες αποστάτες από το 2015, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει καλύτερα τους τόπους εκτέλεσης και τους αριθμούς.

Η αναφορά του γκρουπ απαριθμεί μια ποικιλία αναφερόμενων αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο, συμπεριλαμβανομένων επτά περιπτώσεων «παρακολούθησης ή διανομής βίντεο της Νότιας Κορέας», συμπεριλαμβανομένων βίντεο δημοφιλούς μουσικής από τη Νότια Κορέα, γνωστής ως K-pop.

Η ομάδα σημειώνει τουλάχιστον ένα αναφερόμενο παράδειγμα ανθρώπου που εκτελέστηκε επειδή πούλησε παράνομα CD και USB που περιείχαν ταινίες, δράματα και μουσικά βίντεο της Νότιας Κορέας.

Έξι από τις υποτιθέμενες υποθέσεις συνέβησαν μεταξύ 2012 και 2014.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «οι οικογένειες όσων εκτελούνταν συχνά αναγκάζονταν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση». Ορισμένες περιπτώσεις αφορούσαν τους αρχηγούς των ομάδων της γειτονιάς που έλαβαν έγκαιρα την ανακοίνωση της εκτέλεσης, ώστε να μπορούν να φέρουν τις ομάδες τους για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα.

Μια γυναίκα που ηγήθηκε μιας τέτοιας ομάδας είπε ότι έφερε περίπου 20 γυναίκες για να παρακολουθήσουν μια εκτέλεση το 2013.

Μια γραφική περιγραφή μιας τέτοιας εκτέλεσης περιελάμβανε τη λεπτομέρεια ότι «οι άνθρωποι αναγκάζονταν να στέκονται στην ουρά και να κοιτάζουν τον εκτελεσθέντα στο πρόσωπο ως προειδοποιητικό μήνυμα». Τουλάχιστον ένας άλλος θάνατος προήλθε από «υποτιθέμενες σχέσεις με τη Νότια Κορέα», που ορίζεται ως «μεσολάβηση φυγάδων από τη Βόρεια Κορέα», καθώς και σε μία περίπτωση παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν όρισε τη βασιλεία του μέσω συνεχών επιθέσεων εναντίον νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία χαρακτήρισε «φαύλο καρκίνο» και ισχυρίζεται ότι θα διαφθείρουν τα μυαλά της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ κάλεσε μια ομάδα αστέρων της K-pop να εμφανιστούν στην Πιονγκγιάνγκ το 2018 κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Η δίωρη συναυλία περιλάμβανε παραστάσεις από τους Cho Yong-pil, Lee Sun-hee, Yoon Do-hyun, Baek Ji-young και το κοριτσίστικο συγκρότημα Red Velvet.

Ο Kim φέρεται να έδειξε «πολύ ενδιαφέρον» κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ακόμη και χειροκροτώντας μαζί με τραγούδια και κάνοντας ερωτήσεις για τους στίχους.

Αλλά τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι η επιρροή της K-pop θα μπορούσε να κάνει τον Βορρά να «καταρρεύσει σαν υγρός τοίχος» λόγω των «αντισοσιαλιστικών και μη σοσιαλιστικών» επιρροών τους.

Άλλα εγκλήματα της θανατικής ποινής περιλαμβάνουν εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, πορνεία, εμπορία ανθρώπων, φόνο ή απόπειρα φόνου και «άσεμνες πράξεις».

Η Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη TJWG κατέγραψε 23 δημόσιες εκτελέσεις μέχρι στιγμής από το 2012.

Η Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη TJWG, που ιδρύθηκε το 2014, ενώνει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ερευνητές από πέντε χώρες για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ