Η ακτινογραφία των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις


Νέα μέτρα: Οι ωφελημένοι, οι εκπτώσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο και η 6μηνη παράταση στην καταβολή της Επιστρεπτέας

Τρία νέα μέτρα για την προστασία νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε έξι παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 49,5 ευρώ η επιδότηση

Ειδικότερα για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.

Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Φυσικό αέριο: Έκπτωση 40% το Δεκέμβριο

Αναφορικά με το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ανάσα και για τους αγρότες

Αλλά ο πρωθυπουργός έκανε και μια εξαγγελία σημαντική για τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Πέραν τον ανωτέρω, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προχωρούν στη δημιουργία μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού αντιστάθμισης που θα παρέχει προστασία μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει αποκρυσταλλώσει τον μηχανισμό αυτό, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και καταναλωτικά κριτήρια των ομάδων του πληθυσμού που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται.

Και το πως θα κατανείμει τις ενισχύσεις η κυβέρνηση είναι σημαντικό, καθώς νέοι και συνταξιούχοι εμφανίζονται να έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
ανακοίνωσε πέντε νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Δεύτερον επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Τρίτον επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Τέταρτον , παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Πέμπτον παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
5ον.

Και τέλος από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ