Η μετάλλαξη Όμικρον «έπιασε στον ύπνο» τις ΗΠΑ – Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν την Τρίτη


Νέα αυστηρότερα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις παραδέχθηκε σε συνέντευξή της οτι η κυβέρνησή δεν «είδε τις μεταλλάξεις να έρχονται».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kάμαλα Χάρις παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ο Λευκός Οίκος «δεν είδε» τις μεταλλάξεις «Δέλτα» και «Όμικρον» να έρχονται, σε μία ειλικρινή παραδοχή για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Los Angeles Times.

Το νούμερο δύο της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εθελοτυφλούσε απέναντι στην εμφάνιση των νέων παραλλαγών της Covid-19 και πρόσθεσε πως φοβάται ότι η «παραπληροφόρηση» σχετικά με τα εμβόλια θα παρατείνει την πανδημία για τρίτο έτος.

Τα σχόλια της Χάρις για την Covid-19, όπου φαινεται επίσης να κατηγορεί την ιατρική κοινότητα για έλλειψη διορατικότητας, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη της κυβέρνησης ότι η πανδημία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδό της.

«Δεν είδαμε την Δέλτα να έρχεται. Νομίζω ότι οι περισσότεροι επιστήμονες -στην συμβουλή και την κατεύθυνση των οποίων βασιστήκαμε- δεν είδαν την Δέλτα να έρχεται. Δεν είδαμε τον Όμικρον να έρχεται. Και αυτή είναι η φύση αυτού του απαίσιου ιού, ο οποίος όπως αποδεικνύεται έχει μεταλλάξεις και παραλλαγές» είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη απειλή ακόμα για τον αμερικανικό λαό είναι η απειλή για τους μη εμβολιασμένους. Και οι περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στη σοβαρότητα του ιού έχουν εμβολιαστεί».

«Δεν έχουμε κερδίσει [την Covid-19]», είπε τέλος στους LA Times, αντικρούοντας κατά κάποιο τρόπο προηγούμενο ισχυρισμό του Μπάιντεν ότι ο ιός «δεν ελέγχει πλέον τις ζωές μας». «Δεν νομίζω ότι από καμία άποψη μπορεί κανείς να διεκδικήσει νίκη όταν, ξέρετε, υπάρχουν 800.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του ιού».

Φήμες για ρήξη στις σχέσεις Μπάιντεν-Χάρις

Οι δηλώσεις της βλέπουν το φως την ώρα που μία σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν ρήξη στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας οτι η αντιπρόεδρος «αγωνίζεται» για να ειναι και στην πράξη νούμερο 2 του Μπάιντεν, υποβαθμίζεται διαρκώς, ενώ θα επιθυμούσε πιο ενεργό ρόλο.

Ο χειρισμός της πανδημίας από τον Μπάιντεν, μαζί με άλλα δεινά, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, συνέβαλε στη σταθερή πτώση της δημοτικότητάς του.

To ζεύγος Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις και τον σύζυγό της, την ημέρα της ορκωμοσίας το 2020Α.Ρ

Η Κάμαλα Χάρις που πέφτει επίσης στις δημοσκοπήσεις θεωρούνταν το «σίγουρο χαρτί» για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2024 έως ότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Χάρις θα είναι και πάλι συνυποψήφιά του, διαψεύδοντας τις φήμες.

Οι «κακές γλώσσες» πάντως επιμένουν οτι εκτός απο την ίδια τη Χάρις που έχει προεδρικές φιλοδοξίες, ο Τζο Μάντσιν, ο κεντρώος Δημοκρατικός από τη Δυτική Βιρτζίνια που κατέχει τεράστια εξουσία στη Γερουσία (50-50) είναι ο «πραγματικός» πρόεδρος και όχι ο 79χρονος Μπάιντεν.

Τα νέα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο NBC News ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία για την Covid-19 την Τρίτη (21/12), στην οποία θα αποκαλύψει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, οπως ειναι μεταξύ άλλων η στήριξη στις πολιτείες που χρίζουν βοήθειας.

Ο Μπάιντεν θα «περιγράψει λεπτομερώς πώς θα είναι ο χειμώνας για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να μην εμβολιάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει νέα αυστηρότερα μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωσή τους εν όψει Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «NBC», ο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 από τους ειδικούς. Οι εμπειρογνώμονες τον έχουν συμβουλεύσει ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει το μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ότι η νέα ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή αναμένεται να εξαπλωθεί γρήγορα θέτοντας τους μη εμβολιασμένους σε υψηλότερο κίνδυνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ