Κρίση στην Αιθιοπία: Ο στρατός έχει ξανά τον έλεγχο της ιστορικής πόλης Λαλιμπέλα


Ο αιθιοπικός στρατός έχει και πάλι τον έλεγχο της πόλης Λαλιμπέλα, που φημίζεται για τις λαξευμένες σε βράχο εκκλησίες της, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι σαφές πότε οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την εμβληματική πόλη Λαλιμπέλα, που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά της Unesco και έχει πνευματική σημασία για εκατομμύρια Χριστιανούς Ορθόδοξους Αιθίοπες. Η πόλη έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τις δυνάμεις των ανταρτών από τη βόρεια επαρχία Τιγκράι.

Οι δυνάμεις της επαρχίας Τιγκράι την κατέλαβαν τον Αύγουστο, αλλά τα κυβερνητικά στρατεύματα τις απώθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου σε μια συνεχιζόμενη επίθεση που ανάγκασε τους αντάρτες της Τιγκράι να αποσυρθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι αντάρτες της Τιγκράι ανακατέλαβαν την πόλη μετά την αποχώρηση του στρατού και των συμμάχων του.

Η σύγκρουση που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο μεταξύ της ηγεσίας των ανταρτών της Τιγκράι και της κεντρικής κυβέρνησης έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και επεκτάθηκε στις γειτονικές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ μετά την εισβολή των δυνάμεων των ανταρτών της Τιγκράι σε αυτές.

Έχει επίσης οδηγήσει 400.000 ανθρώπους σε λιμό στην επαρχία Τιγκράι, με περισσότερους από 9,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Αιθιοπία να εξαρτώνται πλέον από την επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ