Στη «σκιά» της Όμικρον: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε γιορτές – Σχέδιο για αυξημένο testing

Στη «σκιά» της Όμικρον κίνεται η χώρα μας ενώ ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε νέα μέτρα. Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λψη νέων μέτρων και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τις γιορτές, καθώς όλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι η Όμικρον τον Ιανουάριο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του κυβερνητικού επιτελείου. Σε αυτήν αναλύθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του Συστήματος Υγείας.

Κατά τη σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν – προς το παρόν – νέα μέτρα, με την κατάσταση πάντως να επαναξιολογείται καθημερινά. Αποφασίστηκε ωστόσο η αύξηση των τεστ για τις ημέρες των εορτών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα όποια μέτρα δεν αφορούν σε lockdown. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στη διασπορά της Όμικρον.

Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν επιστροφή της τηλεργασίας για περισσότερους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλά και επαναφορά της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Το αυξημένο testing είναι ένα από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μέτρο που αφορά ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Το μέτρο αυτό εξετάζει και η κυβέρνηση αλλά όχι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Είναι πολύ πιθανό όμως να ενεργοποιηθεί την πρωτοχρονιά. Δηλαδή για να μπουν οι πολίτες την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε κλειστούς χώρους συνάθροισης να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Επιπρόσθετα, η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε όλους τους χώρους, ακόμη και σε εξωτερικούς, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here