Novavax Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναμένεται η έγκριση του εμβολίου Covovax από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων


Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ θα αποφασίσει σήμερα Δευτέρα εάν εγκρίνει το πέμπτο συνολικά εμβόλιο κατά της Covid από τη Novavax, η οποία χρησιμοποιεί μια πιο συμβατική τεχνολογία που η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ελπίζει ότι θα μειώσει τον δισταγμό ως προς τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο Covovax είναι ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την προστασία από πολλές παιδικές ασθένειες. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να αποφασίσει για τη Novavax τη Δευτέρα και θα κοινοποιήσει το αποτέλεσμα. Εάν λάβει την έγκριση, η Novavax αναμένεται να αρχίσει να παραδίδει τα εμβόλια της για την COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Novavax υποστηρίζει ότι το εμβόλιό της έδειξε 90,4% αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 σε μια δοκιμή στη Βόρεια Αμερική. Ο διευθύνων σύμβουλος Stanley Erck δήλωσε ότι η εταιρεία “ανυπομονεί να παρέχει μια πρόσθετη επιλογή εμβολίου στην Ευρώπη, βασισμένη σε μια δοκιμασμένη, καλά κατανοητή τεχνολογική πλατφόρμα”. Το εμβόλιο “μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μεγάλων εμποδίων στον παγκόσμιο εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων προκλήσεων διανομής και του δισταγμού των εμβολίων”. Όλα τα εμβόλια λειτουργούν διδάσκοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στον κορωνοϊό, αλλά το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Η λεγόμενη τεχνολογία πρωτεϊνικών υπομονάδων της Novavax είναι ήδη δοκιμασμένη και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για τον εμβολιασμό ανθρώπων κατά ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα Β και ο κοκκύτης.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Covovax:

  • Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Novavax, ενώ η Ιαπωνία συμφώνησε να αγοράσει 150 εκατομμύρια δόσεις.
  • Η Novavax λέει ότι έχει καταθέσει επίσης για έγκριση στη Βρετανία, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και φυσικά έλαβε έγκριση επείγουσας χρήσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Η εταιρεία είπε επίσης ότι “αξιολογεί το εμβόλιο της κατά της παραλλαγής Omicron” και εργάζεται σε μια έκδοση ειδική για την Omicron.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ