ΠΟΥ: Καλύτερα να ακυρωθεί μια εκδήλωση παρά να χαθεί μια ζωή


Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Delta και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Soumya Swaminathan το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η Soumya Swaminathan, πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε από τα πρώτα στοιχεία ότι η Omicron είναι μια πιο ήπια παραλλαγή από τις προηγούμενες. «… με τους αριθμούς να αυξάνονται, όλα τα συστήματα υγείας θα είναι υπό πίεση», δήλωσε η Σούμια Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η παραλλαγή αποφεύγει ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τα προγράμματα ενισχυτικού εμβολιασμόυ που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Omicron εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από την παραλλαγή Delta», δήλωσε από τη μεριά του και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την καθιερωμένη, διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη και προσέθεσε ότι «είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν [αντίστοιχα]».

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ απηχούν το εύρημα της μελέτης του Imperial College του Λονδίνου, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος, ενώ η νόσηση δεν έδειξε σημάδια ότι είναι ηπιότερη της Delta.

Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ, οι εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη θα οδηγήσουν σε «αυξημένα κρούσματα, υπερφορτωμένα συστήματα υγείας και περισσότερους θανάτους» και προέτρεψε τους ανθρώπους να αναβάλουν τις συγκεντρώσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι προτιμότερο να ακυρωθεί μια μια εκδήλωση παρά να χαθεί μια ζωή».

Την ίδια ώρα, ο Tedros δήλωσε ότι η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, πρέπει να διαθέσει περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή του για να βοηθήσει την απόκριση στο μέλλον. «Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτό που συνέβη αυτή τη φορά ώστε να (πράξουμε) καλύτερα στο μέλλον», τόνισε ο Τέντρος.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ