Στο 6% του ΑΕΠ οι δημόσιες επενδύσεις το 2022


Με 11 δισ. ευρώ γεμίζουν οι δεξαμενές των δημόσιων επενδύσεων για το 2022, οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι αυξημένες πάνω από 20% σε σχέση με το 2021

Με τη συμβολή και του Ταμείου Ανάκαμψης ο επενδυτικός σχεδιασμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο για την αναζωπύρωση της οικονομίας και την περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της χώρας.

Το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει σύμβαση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (που αφορούν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης) και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν 800 εκατ. ευρώ στις συστημικές και άλλα 600 εκατ. ευρώ στην EBRD και στην ΕΙΒ για να ξεκινήσει το πρόσθετο εργαλείο για επενδύσεις.

Συνολικά θα διατεθούν 1,4 δισ. δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στις τράπεζες για την έναρξη της αξιολόγησης και προώθησης επενδύσεων, ενώ έως το 2026 προβλέπεται παροχή σχεδόν άτοκων δανείων συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πακέτο.

Πρόκειται για χορηγήσεις που μαζί με την τραπεζική χρηματοδότηση και την ίδια συμμετοχή του επενδυτή που υποχρεωτικά θα τις συνοδεύει θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση επενδυτικών έργων προϋπολογισμού ακόμα και άνω των 30 δισ. ευρώ.

Η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας το 2022 εμφανίζεται ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν εξαιρεθούν από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2021 οι δαπάνες που αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας (κυρίως προγράμματα επιδοτήσεων για στήριξη της απασχόλησης και το μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών).

Εξαιρώντας τις εν λόγω δαπάνες, η αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 ανέρχεται στο 94,0% (ήτοι συν 5,3 δισ.), με το επίπεδό τους να προσεγγίζει το 6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ