MeToo Κίνα: Η διάσημη τενίστρια Peng Shuai αρνείται πως δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, αλλά ο Σύνδεσμος Αντισφαίρισης δεν πείθεται


MeToo Κίνα:Η Κινέζα σταρ του τένις Πενγκ Σουάι αρνήθηκε πως ισχυρίστηκε ότι ένας ανώτερος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της επιτέθηκε σεξουαλικά και επέμεινε ότι ζει ελεύθερα, στην πρώτη της συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης από τότε που οι κατηγορίες της προκάλεσαν ανησυχίες για την ασφάλειά της. Ωστόσο, τα σχόλια δεν κάλυψαν τις ανησυχίες στη Γυναικεία Ένωση Αντισφαίρισης, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να έχει «σημαντικές ανησυχίες για την ευημερία της και την ικανότητά της να επικοινωνεί χωρίς λογοκρισία ή εξαναγκασμό».

Η γρήγορα λογοκριμένη ανάρτηση της πρώην πρωταθλήτριας των διπλών του Wimbledon και του French Open τον περασμένο μήνα προκάλεσε διεθνή ανησυχία, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Λευκό Οίκο και άλλους αστέρες του τένις.

Σε σχόλια στην Lianhe Zaobao, μια κινεζόφωνη εφημερίδα της Σιγκαπούρης, η Peng αρνήθηκε ότι έκανε τον ισχυρισμό. «Θα ήθελα να τονίσω ένα πολύ σημαντικό σημείο: Ποτέ δεν είπα ούτε έγραψα κάτι που να κατηγορεί κάποιον για σεξουαλική επίθεση», είπε η 35χρονη σε πλάνα που προφανώς γυρίστηκαν σε τηλέφωνο σε αθλητική εκδήλωση στη Σαγκάη.

«Θα ήθελα να τονίσω αυτό το σημείο πολύ ξεκάθαρα».

Σε μια ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με το Twitter, η Peng είχε ισχυριστεί ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Zhang Gaoli —ο οποίος είναι στα 70 του— την ανάγκασε να κάνει σεξ κατά τη διάρκεια μιας σχέσης που διήρκεσε αρκετά χρόνια.

Η ανάρτηση διαγράφηκε γρήγορα από τον κινεζικό ιστό, αλλά όχι πριν αναρτηθούν στιγμιότυπα οθόνης στο Twitter, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Στο βίντεο του Zaobao, όταν ρωτήθηκε για την ανάρτηση στο Weibo, η Peng είπε ότι ήταν ένα «ιδιωτικό θέμα» για το οποίο οι άνθρωποι είχαν «πολλές παρεξηγήσεις». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο βίντεο ακούγεται ένα άτομο να ρωτά αν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και αν βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τότε που έκανε τις κατηγορίες. Η Πενγκ απάντησε ότι «ήταν πάντα πολύ ελεύθερη».

Ο Σύνδεσμος Αντισφαίρισης Γυναικών WTA είπε ότι δεν ήταν ακόμα πεπεισμένος για την ευημερία της Peng. «Παραμένουμε σταθεροί στην έκκλησή μας για πλήρη, δίκαιη και διαφανή έρευνα, χωρίς λογοκρισία, σχετικά με τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Σύνδεσμος Αντισφαίρισης Γυναικών WTA ανέστειλε όλα τα τουρνουά στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, λόγω ανησυχιών για την Peng.

«Η δική μου ελεύθερη βούληση» – Το τελευταίο βίντεο ακολουθεί εικόνες της Peng που δημοσιεύτηκαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας σε ένα τουρνουά τένις. Δημοσίευσαν επίσης ένα στιγμιότυπο ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι έγραψε η Πενγκ στην Ένωση Γυναικών Αντισφαίρισης λέγοντας “όλα είναι καλά”.

Αλλά αυτό ελάχιστα έκανε για να μειώσει τις ανησυχίες.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Αντισφαίρισης Γυναικών WTA, Steve Simon, είπε τότε ότι «δυσκολευόταν να πιστέψει» το email της Peng και αναρωτήθηκε εάν ήταν πραγματικά ελεύθερη να μιλήσει ανοιχτά.

Στο τελευταίο βίντεο, ντυμένη με κόκκινο μπλουζάκι και σκούρο σακάκι, και τα δύο με την ένδειξη «Κίνα» πάνω τους, η Πενγκ είπε στον Ζαομπάο ότι το email ήταν νόμιμο και γραμμένο «εξ ολοκλήρου με δική μου ελεύθερη βούληση».

Στο τρανταχτό βίντεο του Zaobao, η Peng φαίνεται να μιλά με τον Κινέζο αστέρα του μπάσκετ, Yao Ming, σε μια εκδήλωση σκι.

Ώρες νωρίτερα, μη επαληθευμένες εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από έναν δημοσιογράφο που συνδέεται με το κινεζικό κράτος έδειχναν την Πενγκ να μιλάει με τον Γιάο και δύο άλλες κινεζικές αθλητικές προσωπικότητες — τον Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας Xu Lijia και τον συνταξιούχο παίκτη του πινγκ πονγκ Wang Liqin.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ