Στομάχι: Τι μπορεί να σημαίνει ο ξαφνικός πόνος

Ο πόνος στο στομάχι εμφανίζεται είτε ως συνέπεια διαφόρων ασθενειών είτε λόγω ευαισθησίας σε ορισμένα ερεθίσματα. Συνήθως συνοδεύεται από φούσκωμα, αέρια και καούρα. Μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξίες, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή στρες.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον στομαχόπονο είναι να εντοπίσετε πού οφείλεται.

Η συχνότητα, η διάρκεια και το ακριβές σημείο εκδήλωσης του πόνου θα καθοδηγήσουν εσάς αλλά και το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε την αιτία του πόνου.

5 συνήθεις αιτίες του πόνου στο στομάχι

  • Πέτρες στο χολή: Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 40 ετών που έχουν παιδιά. Ο λόγος είναι η σημαντική αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της πέτρας στη χολή.
  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Το βακτήριο ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού. Εάν όμως αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως τα στομαχικά έλκη.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα ανήκουν στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
  • Δυσανεξία στη λακτόζη: Εάν έχετε παρατηρήσει σταδιακά αυξανόμενη ευαισθησία (πρήξιμο, στομαχόπονο, κράμπες) μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Εκδηλώνεται συνήθως με πρήξιμο, διάρροια και αέρια, συμπτώματα που διαρκούν 12 ή και περισσότερες εβδομάδες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here