Δύο νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι


Δύο νέα πακέτα αναδρομικών πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι, ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε 350.000 συνταξιούχους. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται νέα πληρωμή αναδρομικών και αυξήσεων από τον επανυπολογισμό συντάξεων που αφορά περί τους 40.000-50.000 παλαιούς συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και άλλες κατηγορίες οι συντάξεις των οποίων δεν είχαν επανυπολογιστεί ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία (αποδοχές, έτη, εισφορές κ.λπ.). Συνολικά, υπάρχουν ακόμη περίπου 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι δηλαδή είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ωστόσο από αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών, έως και 25 μηνών. Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2%-3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Την τελευταία εβδομάδα του 2021 αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε 16.859 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για τους τελευταίους 16.859 συνταξιούχους που εντάσσονται στο πλήθος των 29.032 εξαιρετικά σύνθετων περιπτώσεων που εκκρεμούσε ο επανυπολογισμός τους. Οι αυξήσεις στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ξεκινούν από 12 ευρώ τον μήνα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 32 έτη και χαμηλές αποδοχές, έως και 1.000 ευρώ, και φτάνουν μέχρι και σε 200 ευρώ για όσους ήταν ασφαλισμένοι για 40 χρόνια και είχαν αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ. Οι παραπάνω συνταξιούχοι, εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο.

Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου του Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα κρίνει εάν σε περίπου 350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν αναδρομικά μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Η απόφαση δυνητικά μπορεί να επεκταθεί σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, με τις νέες επιστροφές να ξεκινούν από 800 ευρώ και να φθάνουν έως και 3.000 ευρώ. Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ