ΗΠΑ Όμικρον: Η Όμικρον αντιπροσωπεύει το 73% των νέων κρουσμάτων Covid


Η παραλλαγή Όμικρον είναι τώρα κυρίαρχη στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 73% των νέων λοιμώξεων την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας. Οι αριθμοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξαν σχεδόν εξαπλάσια αύξηση στο ποσοστό των λοιμώξεων με Omicron σε μόλις μία εβδομάδα. Σε μεγάλο μέρος της χώρας, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο. Η Omicron είναι υπεύθυνη για περίπου το 90% ή περισσότερο των νέων λοιμώξεων στην περιοχή της Νέας Υόρκης, στα νοτιοανατολικά, στα βιομηχανικά Midwest και στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Το εθνικό ποσοστό υποδηλώνει ότι περισσότερες από 650.000 μολύνσεις σημειώθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Από τα τέλη Ιουνίου, η παραλλαγή δέλτα ήταν η κύρια εκδοχή που προκάλεσε μολύνσεις στις ΗΠΑ. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, περισσότερο από το 99,5% των κορωνοϊών ήταν της παραλλαγής δέλτα, σύμφωνα με στοιχεία των CDC. Η Διευθύντρια των CDC, Δρ. Rochelle Walensky, είπε ότι οι νέοι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το είδος της ανάπτυξης που παρατηρείται σε άλλες χώρες. “Αυτοί οι αριθμοί είναι έντονοι, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη”, είπε. Οι επιστήμονες στην Αφρική έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την Όμικρον πριν από λιγότερο από ένα μήνα και στις 26 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε ως παραλλαγή ανησυχίας. Το μεταλλαγμένο έχει εμφανιστεί από τότε σε περίπου 90 χώρες.

Η ανοδική πορεία της Όμικρον

Πολλά σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον παραμένουν άγνωστα, όπως εάν προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι θα χρειαστούν αναμνηστικό εμβόλιο για την καλύτερη πιθανότητα πρόληψης της λοίμωξης από το όμικρον, αλλά ακόμη και χωρίς την επιπλέον δόση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου. “Όλοι μας έχουμε ραντεβού με την Όμικρον”, είπε ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security. “Εάν πρόκειται να αλληλεπιδράσετε με την κοινωνία, εάν πρόκειται να έχετε οποιοδήποτε είδος ζωής, το όμικρον θα είναι κάτι που θα συναντήσετε και ο καλύτερος τρόπος που μπορείτε να το αντιμετωπίσετε είναι να εμβολιαστείτε πλήρως”.

Ο Adalja είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα στοιχεία των CDC που δείχνουν ότι η Omicron προσπερνά την Delta στις ΗΠΑ, με όσα παρατηρήθηκαν στη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία. Προέβλεψε εξάπλωση κατά τη διάρκεια των εορτών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοποριακών λοιμώξεων μεταξύ των εμβολιασμένων και σοβαρών επιπλοκών μεταξύ των μη εμβολιασμένων που θα μπορούσαν να στρεσάρουν τα νοσοκομεία που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από το δέλτα. Ο Δρ Έρικ Τοπόλ, επικεφαλής του Μεταφραστικού Ινστιτούτου Έρευνας Scripps, είπε ότι άλλες χώρες είχαν δει την ταχεία ανάπτυξη της omicron, αλλά τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ένα αξιοσημείωτο άλμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις των CDC βασίζονται σε χιλιάδες δείγματα κορωνοϊού που συλλέγονται κάθε εβδομάδα μέσω πανεπιστημιακών και εμπορικών εργαστηρίων και κρατικών και τοπικών υπηρεσιών υγείας. Οι επιστήμονες αναλύουν τις γενετικές τους αλληλουχίες για να προσδιορίσουν ποιες εκδόσεις των ιών COVID-19 είναι πιο άφθονες. Τη Δευτέρα, τα CDC αναθεώρησαν την εκτίμησή τους για περιπτώσεις όμικρον για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου, αφού ανέλυσαν περισσότερα δείγματα. Περίπου το 13% των περιπτώσεων εκείνη την εβδομάδα ήταν από το omicron, όχι το 3% που αναφέρθηκε προηγουμένως. Την προηγούμενη εβδομάδα, το omicron αντιπροσώπευε μόλις το 0,4% των περιπτώσεων. Αξιωματούχοι των CDC δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη εκτιμήσεις για το πόσες νοσηλείες ή θάνατοι οφείλονται στο όμικρον.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ