Φλεγμονή φαγητό: Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες


Όσο καλή μπορεί να είναι μια φλεγμονή μπορεί να είναι και άλλο τόσο και κακή. Από τη μία, βοηθά το σώμα μας να αμυνθεί από μολύνσεις και τραυματισμούς.  Από την άλλη όμως, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Το άγχος σε συνδυασμό με τη μικρή ή καθόλου δραστηριότητα και την κακή διατροφή μπορούν να κάνουν το κίνδυνο για χρόνια φλεγμονή μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Τροφές που βοηθούν απέναντι στις φλεγμονές

  •  Μούρα: Τα μούρα είναι μικρά φρούτα που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες. Μερικά από αυτά είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα μαύρα μούρα. Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες.  Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένεια.
  • Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αν και όλα τα είδη ψαριών περιέχουν μερικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα παρακάτω λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές. Φάτε λοιπόν, σολομό, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπριά και γαύρους καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νεφρική νόσο. Το σώμα σας μεταβολίζει αυτά τα λιπαρά οξέα σε ενώσεις που ονομάζονται ρεσολβίνες, οι οποίες έχουν την αντιφλεγμονώδη προστασία.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας τα επίπεδα των κυτοκινών και του πυρηνικού παράγοντα κάπα Β, που είναι τα μόρια που δημιουργούν τη φλεγμονή στο σώμα σας.
  • Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και τα καλά για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή και τοκοφερόλες, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, μία ένωση στο αβοκάντο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα νεοσχηματιζόμενα κύτταρα του δέρματος. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 51 ενήλικες με υπερβολικό βάρος, αυτοί που έτρωγαν αβοκάντο για 12 εβδομάδες είχαν μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Δοκιμάστε λοιπόν να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα και είναι σίγουρο ότι θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την σωστή διατροφή. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ