Εγκεφαλικό: Ποιές τροφές το προκαλούν

Το εγκεφαλικό και το έμφραγμα μπορούν να έρθουν από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Έρευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Σεντσέν δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό Heart. Είναι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες. Οι ειδικοί μελέτησαν 36.726 εγκεφαλικά και πάνω από 86.000 θάνατοι εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τους καρδιαγγειακούς θανάτους.

Η έρευνα έδειξε πως όσοι τρώνε τηγανητά σε εβδομαδιαία βάση, έχουν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού, 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 37% για καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα που αφορούν την ποσότητα των τηγανητών φαγητών. Κάθε αύξηση κατά 114 γραμμάρια της εβδομαδιαίας πρόσληψης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζει αύξηση κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα.

Η πηγή του κακού δεν είναι άλλη από τα λίπη που περιέχουν τα τηγανητά. Το τηγάνισμα κάνει τις τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά λόγων των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων στα οποία τηγανίζουμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, το τηγάνισμα δημιουργεί και άλλες ενώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές σε ζωτικά όργανα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλά τηγανητά φαγητά βάζουμε πολύ αλάτι, αυξάνοντας εκθετικά την επιβλαβή τους συμπεριφορά προς τον οργανισμό μας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here