Εξωσωματική γονιμοποίηση: Δεν σχετίζεται η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση με ψυχικά νοσήματα στα παιδιά

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων ψυχικής υγείας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που συνελήφθησαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές. Αν και όσοι γεννήθηκαν μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), αυτό οφείλεται σε γονικούς παράγοντες. Από το 1978, περισσότερα από 9 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί χρησιμοποιώντας τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο πιο κοινός τύπος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς συσχετίζεται η τεχνολογία υποβοηθούμενης γονιμοποίησης με την υγεία;

Η γνώση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών που συλλαμβάνονται με τεχνολογία υποβοηθούμενης γονιμοποίησης παραμένει περιορισμένη και προηγούμενες μελέτες την έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη επικεντρώθηκαν στην ψυχική υγεία σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που συνελήφθησαν με τέτοια τεχνολογία.

Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1994 και 2006, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 31.500 που συνελήφθησαν με τεχνολογία υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 12 και 25 ετών όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη. “Στο τέλος, δεν διαπιστώσαμε ότι η χρήση της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης είχε καμία αρνητική επίδραση στην ψυχιατρική υγεία των παιδιών καθώς περνούν την εφηβεία”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Sara Öberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής.

Ευρήματα της μελέτης

“Τα άτομα που συνελήφθησαν με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά αυτό εξηγήθηκε από τις διαφορές στο ιστορικό των γονέων, καθώς αυτός ο υπερβολικός κίνδυνος δεν υπήρχε πλέον μετά την προσαρμογή για διάφορα γονικά χαρακτηριστικά”, είπε σε ένα δελτίο τύπου του ινστιτούτου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο JAMA Psychiatry. “Αυτά τα ευρήματα είναι γενικά καθησυχαστικά όσον αφορά την ψυχιατρική υγεία των εφήβων που συλλαμβάνονται με ART, μια ομάδα που είμαστε τώρα για πρώτη φορά σε θέση να παρακολουθήσουμε στην πρώιμη ενήλικη ζωή”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Chen Wang, φοιτητής διδακτορικού στην ιατρική επιδημιολογία. και βιοστατιστική.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here