Κύκλωμα αναπηρικών συντάξεων: Ο διευθυντής, η κόρη του και τα «αλατισμένα ζυγούρια»

Κύκλωμα αναπηρικών συντάξεων: Οι «αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν εφτά άτομα

Λεπτομέρειες που προκαλούν αίσθηση περιέχονται στη δικογραφία για το μεγάλο κύκλωμα που εξέδιδε πιστοποιητικά ψευδών αναπηριών και «μεσολαβούσε» για την ταχύτερη διεκπεραίωση συντάξεων στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές» της σοβαρής αυτής υπόθεσης είναι ένας 65χρονος, πρώην διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ, όπως και νυν διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ. Το κύκλωμα είχε «στρατολογήσει» και την 36χρονη κόρη του διευθυντή, η οποία είναι δικηγόρος.

Οι «αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν εφτά άτομα, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε για 62 άτομα, εκ των οποίων 29 γιατροί- μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, εννιά υπάλληλοι Ε.Φ.Κ.Α., ένας υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), ένας ιδιώτης γιατρός και 22 ιδιώτες.

Τα στελέχη του ΕΦΚΑ λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας έβρισκαν εύκολα «πελάτες», οι οποίοι ήθελαν να εξεταστούν από επιτροπή ΚΕΠΑ, με στόχο να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους και πάρουν την προβλεπόμενη αναπηρική σύνταξη, τα επιδόματα και τις υπόλοιπες κοινωνικές παροχές. «Γρηγορόσημο» χρειαζόταν και για το αίτημα συνταξιοδότησης, όπως και εκπροσώπησής τους στις επιτροπές ΤΔΕ.

Το δικηγορικό γραφείο της 36χρονης κόρης του διευθυντή έπαιρνε πελάτες από το κύκλωμα με το … αζημίωτο. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τις «νομικές υπηρεσίες», το κύκλωμα μπορούσε να λαμβάνει νόμιμα χρήματα από τους πελάτες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από τις καταγραφές του «κοριού» της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποκάλυψε το «γλωσσάρι» της οργάνωσης. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η ύπαρξη ψευδούς ψυχιατρικής πάθησης, αναφερόταν με κωδικοποιημένες εκφράσεις όπως «Ψ» ή «Αλάτι». «Πνοή- Φύσημα – Σκούντημα» ήταν η παρέμβαση για αύξηση του επιμέρους ή συνολικού ποσοστού αναπηρίας.

«Καθαρίσαμε τη μπουγάδα»: Πετύχαμε την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας. «8,0 για 2»: ποσοστό αναπηρίας 80% για χρονικό διάστημα δύο ετών. «Ήταν για δυο ζυγούρια» ή «2 κιλά λάδι» ή «Ένα αρνί» ή «παϊδάκια»: Αναφορά σε χρηματικά ποσά. «Βάλαμε αλατοπίπερο»: Προβήκαμε σε ενέργειες ώστε να αποδοθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό αναπηρίας. «Να ανταποκριθούμε»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.

«Να κατέβει στο γήπεδο»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να έχει τα εχέγγυα ώστε να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.

«Κοκτέιλ»: Περίπτωση ενδιαφερομένου ιδιώτη στον οποίο έχουν χορηγηθεί διάφοροι εισηγητικοί φάκελοι και αντίστοιχες γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με απώτερο σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας κλπ (ουσιαστικά πρόκειται για «κοκτέιλ» παθήσεων).

Το πρόστιμο

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μίας γυναίκας, η οποία έδωσε σε δύο δόσεις συνολικά 5000 ευρώ στην 36χρονη δικηγόρο. Στις 28/9/2021 έδωσε το ποσό των 2000 ευρώ και στις 29/9/2021 ακόμα 3000 ευρώ.

Η γυναίκα ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο, ύστερα από έλεγχο βεβαιώθηκε από τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές πρόστιμο ύψους 53.000 ευρώ για παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το αρμόδιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο με απόφαση του στο συμβαλλόμενο –αντίδικο μέρος (ΕΦΚΑ) ακύρωσε την επιβολή του προστίμου. Όταν η 36χρονη σε συνάντηση που είχε με την συγκεκριμένη γυναίκα ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή και τότε της ανέφερε πως «πανελλαδικά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση».

Συνέχισε λέγοντας της πως επειδή το πρόστιμο ήταν πάνω από 5000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ μέσω του αρμόδιου υπαλλήλου του είχε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης επισημαίνοντας πως «είναι πολύ πιθανό το εφετείο να χαθεί».

Έτσι υποστήριξε πως μπορούσε να ασκήσει επιρροή στον συγκεκριμένο υπάλληλο του ΕΦΚΑ προκειμένου να μην ασκήσει έφεση.

Οι τιμές

Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με τη «δυσκολία» κάθε περίπτωσης και τα χαρακτηριστικά του πελάτη.

Για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, οι τιμές ξεκινούσαν από 400 ευρώ και έφταναν τις 2000 ευρώ. Για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, το ποσό ήταν 300 ευρώ, προ-συνταξιοδοτική 100 ευρώ και καταμέτρηση ενσήμων 50 ευρώ. Για επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές το κόστος ήταν 500 ευρώ.

«Ενεργό και καταλυτική συμμετοχή», όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είχαν δύο γυναίκες, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, οι οποίες για κάθε υπόθεση έπαιρναν από τον φερόμενο αρχηγό και την κόρη του, από 20 μέχρι 100 ευρώ.

Πως όμως ξεκίνησε η έρευνα για το κύκλωμα; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, στις 15/7/2020 υπήρξε παραγγελία του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης προς τις Εσωτερικές Υποθέσεις για διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν λεπτομερώς σε συνημμένο, e mail με άγνωστο αποστολέα.

Στο συγκεκριμένο e mail δίνονταν λεπτομέρειες για την δράση την οργάνωσης, αναφέροντας τον 65χρονο ως αρχηγό και την κόρη του, ενώ γινόταν αναφορά και σε άλλους υπαλλήλους του ΕΚΦΑ αλλά και γιατρούς.

Συγκεκριμένα αναφερόταν πως «εκμεταλλευόμενοι την θέση τους, αποσπούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν με ψευδείς αναπηρίες, κατά την διάρκεια εξέτασης τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο».

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι ασθενείς –πελάτες , απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης , προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχει την πιστοποίηση τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, κατά την εξέταση τους από τα μέλη της ορισθείσας υγειονομικής επιτροπής.

Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, ενημέρωναν – φυσικά με το αζημίωτο- νωρίτερα τους γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιτροπή , για τα στοιχεία των ασθενών –πελατών , προκειμένου να πετύχαιναν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας. Όσον αφορούσε στους πελάτες, στην καταγγελία ανέφερε ο αποστολέας: «Στην ουσία πληρώνει το δικηγορικό γραφείο για ένα θετικό αποτέλεσμα στην επιτροπή, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα μέσω της αλυσίδας του δικηγορικού γραφείου, το Διευθυντή …., του υπαλλήλου …. Και των ιατρών».

«Δύο ομάδες»

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, το κύκλωμα ήταν χωρισμένο σε δύο οργανώσεις:

«Η πρώτη, με ηγετικό μέλος διευθυντή δομής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην: επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).

Βασική προϋπόθεση αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα η εγκληματική οργάνωση αξιολογούσε τους ιατρούς – μέλη των επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις, ανάλογα με το είδος της σχέσης που τυχόν διατηρούσαν με αυτούς και τις κατέτασσαν σε ευνοϊκές και μη ευνοϊκές.

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς «παρέμβαινε» μέσω:

  • χρησιμοποίησης στενών-διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί με συγκεκριμένα μέλη των επιτροπών, επηρεάζοντας την ιατρική τους κρίση,
  • χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, παραπλανώντας έτσι τα μέλη της επιτροπής και
  • τροποποίησης – νόθευσης των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών.

Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.

Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμοιβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ.

Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις από τις οποίες:

  • 21 για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για ακόμα 33 περιπτώσεις,
  • 18 για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για επιπλέον 20 περιπτώσεις και
  • τουλάχιστον 2 περιπτώσεις επίτευξης ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 3 ανάλογων περιπτώσεων.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την ανωτέρω δράση της είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2021 στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Κατά τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη μελών με διαφορετικές ειδικότητες καθώς:

  • διασφαλίζεται ανταπόκριση σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων ενδιαφερόμενων ιδιωτών (ψυχιατρικές, ορθοπεδικές, καρδιολογικές κ.λπ. παθήσεις),
  • εξυπηρετούνται ευχερέστερα οι σκοποί της εγκληματικής οργάνωσης (παρεμβάσεις σε επιτροπές με συναφή ειδικότητα, σύνταξη εισηγητικών φακέλων ενδιαφερόμενων ιδιωτών που αποτείνονται στην εγκληματική οργάνωση για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας, ευχέρεια στην εναλλαγή σύνθεσης των μελών της ανάλογα με την περίπτωση κ.λπ.) και
  • υφίσταται αδυναμία παρέμβασης κατά τον καθορισμό των συνθέσεων των υγειονομικών επιτροπών, καθώς η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.

Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, ο οποίος είχε κατορθώσει να αναπτύξει ευρύ κύκλο επαφών που υποβοηθούσε στην επίτευξη του σκοπού του ενώ αναλάμβανε και συντόνιζε τη σύνταξη εισηγητικών φακέλων ιδιωτών που επρόκειτο να εξετασθούν από επιτροπές.

Παράλληλα, βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με τη συλληφθείσα υπάλληλο – γραμματέα των επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό προκαθόριζε τις ημερομηνίες συμμετοχής της ως γραμματέας σε επίμαχες επιτροπές και στη συνέχεια, ακολουθώντας τις προφορικές ή γραπτές εντολές του διευθύνοντα την οργάνωση, κατορθώνει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα (ποσοστό αναπηρίας, επίδομα, χρονικό διάστημα αναπηρίας κλπ), χρησιμοποιώντας διαφορετικά κάθε φορά τεχνάσματα (επιρροή στην επιτροπή, απουσία Ψυχιάτρου στις επιτροπές, ετεροχρονισμένη αλλαγή περιεχομένου απόφασης, εκ νέου συλλογή υπογραφών από τα μέλη κ.λπ.).

Και σε αυτή την περίπτωση οι εκάστοτε επιτροπές χαρακτηρίζονταν ως ευνοϊκές ή μη, ανάλογα με την ύπαρξη ή απουσία διαπροσωπικής σχέσης ή την παρουσία κάποιου άλλου ιατρού – μέλους της οργάνωσης.

Όπως προέκυψε ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 37 περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε 22 περιπτώσεις νόθευσης ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 15 άλλων ανάλογων περιπτώσεων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here