Πτήση MH17: Ισόβια ζητούν οι εισαγγελείς για τη συντριβή του Μαλαισιανού αεροσκάφους


Οι εισαγγελείς ζητούν καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη για τους κατηγορούμενους στη δίκη για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Ολλανδοί εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα ποινές ισόβιας κάθειρξης για τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατηγορούνται για την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι, που είναι φυγόδικοι, βοήθησαν στην προμήθεια πυραυλικού συστήματος που φιλορώσοι αυτονομιστές χρησιμοποιήσαν για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ζητούμε την καταδίκη των υπόπτων (Ιγκόρ) Γκίρκιν, (Σεργκέι) Ντουμπίνσκι, (Όλεγκ) Πουλάτοφ και (Λεονίντ) Χαρτσένκο, του καθένα μεμονωμένα για την κοινή κατάρριψη αεροσκάφους, που προκάλεσε τον θάνατο και τη δολοφονία των 298 επιβαινόντων, σε ισόβια κάθειρξη», ανέφερε ο εισαγγελέας Μάνον Ρίντερμπεκς.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί. Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία. Οι Αρχές στη Μόσχα αρνούνται την όποια ανάμειξη.

Ύστερα από χρόνια συλλογής στοιχείων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, ανήκε στη 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία. Οι εισαγγελείς είπαν σήμερα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες συνδέονται με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και διαδραματίζουν διαφορετικούς αλλά σημαντικούς ρόλους σε γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Οι Ρώσοι Πουλάτοφ, Ντουμπίνσκι και Γκίρκιν και ο Ουκρανός Χαρτσένκο έχουν όλοι αρνηθεί την εμπλοκή του είτε μέσω βιντεομηνυμάτων είτε σε συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Βασιζόμενοι σε δορυφορικές εικόνες, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν υποκλαπεί, οι εισαγγελείς λένε ότι οι τέσσερις άνδρες συνεργάστηκαν για να πάρουν ένα πυραυλικό σύστημα Buk από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία για την ενίσχυση των αυτονομιστών.

Σε ηχογραφήσεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, άνδρες που ταυτοποιήθηκαν από την εισαγγελία ως οι ύποπτοι ακούγονται να συζητούν τη μεταφορά του «Buk μας» σε ένα χωράφι από όπου έγινε η επίθεση κατά της πτήσης MH17. Στη συνέχεια γιόρτασαν την επιτυχία των «αγοριών μας» όταν κατέρριψαν αυτό που νόμιζαν κατά λάθος ότι ήταν ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν η πτήση MH17.

Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι νομικά δεν έχει καμία διαφορά το γεγονός ότι ήθελαν να καταρρίψουν στρατιωτικό αεροσκάφος. «Ακόμα κι αν οι ύποπτοι δεν επεδίωκαν τις συνέπειες των ενεργειών τους, αυτές οι συνέπειες έχουν και πάλι σημασία για την καταδίκη τους», ανέφερε ο Ρίντερμπεκς.

Η δίκη ξεκίνησε πριν από 20 μήνες. Μόνο ο Πουλάτοφ εκπροσωπήθηκε από δικηγόρους ενώ οι άλλοι δεν έχουν συνεργαστεί με το δικαστήριο και δικάζονται ερήμην. Οι τελικές αγορεύσεις από τους δικηγόρους του Πουλάτοφ αναμένονται τον Μάρτιο και η ετυμηγορία έως τα τέλη του 2022, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ