Σαρηγιάννης για lockdown: Το αργότερο στις 3 Γενάρη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα


Κώδωνα κινδύνου έχει σημάνει παγκοσμίως σε κυβερνητικά επιτελεία και ειδικούς η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων της χώρας να εισηγείται την εφαρμογή νέων αυστηρότερων μέτρων από τα Χριστούγεννα

Την Τετάρτη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον.

«Γράφω μια εισήγηση η οποία θα σταλεί στο Μαξίμου την Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. «Είμαστε σε μια κατάσταση που χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση από τις αρχές και μέσα του Γενάρη. Από το τέλος του χρόνου περιμένουμε να κυριαρχήσει η ‘Όμικρον’ και είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτήν την ανάπτυξη στα σπάργανα».

Το αργότερο στις 3 Γενάρη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, «το αργότερο στις 3 Ιανουαρίου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κανονικά θα έπρεπε να ληφθούν αύριο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, το μοναδικό όπλο απέναντι στον ιό, είναι ο εμβολιασμός.

«Ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις μπορεί να δύσει τη λύση απέναντι στην ‘Όμικρον’ όμως χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε αυτόν τον στόχο. Ενδιάμεσα όμως δεν μπορούμε να την αφήσουμε να διασπαρεί, διότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης θα εισηγηθεί μέτρα «που θα βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης. Το lockdown του Μαρτίου 2020 με την αυστηρότητα που είχε, είχε την αποδοτικότητα που απαιτείται για να σταματήσει η ‘Όμικρον’ στα σπάργανά της». Στα μέτρα που θα εισηγηθεί περιλαμβάνονται η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «τα σχολεία μετά τις γιορτές δε θα μπορούν εύκολα να ανοίξουν».

Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον 102 FM της ΕΡΤ3, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά η Όμικρον θα αντιπροσωπεύει το 50% των κρουσμάτων

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση στους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλειών που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα ήδη από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, το πρόβλημα σε πρώτη φάση, θα είναι μεγαλύτερο σε Λάρισα, Χανιά, Σητεία και Αθήνα, γεγονός που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ