Αθλητισμός οφέλη καρδιά: H άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Γιατί η άσκηση είναι τόσο καλή για την υγεία σας; Ας μετρήσουμε τους τρόπους που η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία. Μια προφανής απάντηση είναι ότι η άσκηση καίει θερμίδες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ή να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος. Η τακτική άσκηση βελτιώνει επίσης παράγοντες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, με αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Και τα οφέλη δεν τελειώνουν εκεί: Η άσκηση βοηθά επίσης τις αρτηριές της καρδιάς να διαστέλλονται πιο εύκολα. Συμβάλει ώστε το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (το οποίο ελέγχει τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση) να είναι λιγότερο αντιδραστικό. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια για να φτάσουν στο πλήρες αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ακόμη και μία προπόνηση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας αμέσως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης στο τεύχος JAMA Cardiology στις 29 Νοεμβρίου 2017. Όπως αποδεικνύεται, λίγη ισχαιμία – που ορίζεται ως ανεπαρκής παροχή αίματος σε μέρος του σώματος, ειδικά στην καρδιά – μπορεί να είναι για καλό. «Όταν έχετε απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων και ασκείστε, η περιοχή της καρδιάς πέραν της απόφραξης “διψάει” για παροχή αίματος — περισσότερο από ό,τι όταν είστε σε ηρεμία», λέει η καρδιολόγος Δρ. Meagan Wasfy του Cardiovascular Performance Program στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ. «Αυτό δημιουργεί μια σειρά από μοριακές και μεταβολικές οδούς που βοηθούν την καρδιά να προσαρμοστεί σε αυτή την ανεπαρκή ροή αίματος», εξηγεί.

Η ισχαιμική προετοιμασία είναι παρόμοια με κάτι που η Δρ Wasfy και οι συνάδελφοί της ακούνε συνήθως από ασθενείς με καρδιακή νόσο που ασκούνται. Ξεκινούν με τρέξιμο αλλά νιώθουν κουρασμένοι ή έχουν στηθάγχη αρκετά γρήγορα, έτσι περπατούν για λίγα λεπτά. «Αλλά μόλις αρχίσουν να τρέχουν ξανά, είναι πολύ πιο εύκολο στη δεύτερη προσπάθεια», λέει η Δρ. Wasfy. Γνωστό ως «στηθάγχη προθέρμανσης», αυτό το φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 200 χρόνια. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός της ισχαιμικής προετοιμασίας παραμένει αδιευκρίνιστος. Μια θεωρία υποδεικνύει έναν παράγοντα που βρίσκεται στο αίμα που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου ανασκόπησης. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί αργότερα καρδιακή προσβολή, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Όσον αφορά τη διάρκεια, τα 30 λεπτά την ημέρα είναι ιδανικά για προστασία της υγείας, λέει η Δρ Wasfy. Αλλά είναι καλό να τα χωρίσετε σε τρεις συνεδρίες των 10 λεπτών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here