Τι σημαίνει η παραίτηση του «κασκαντέρ» Ζάεφ – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα η επόμενη μέρα;


Τελικά είχαν δίκιο όσοι εκτιμούσαν ότι το πέρασμα του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία των Σκοπίων ήταν απλά μια κίνηση ενός «καμικάζι» που έκανε τη δουλειά και τώρα, απλά πάει σπίτι του…

Ο Ζόραν Ζάεφ λειτούργησε ως ένας κασκαντέρ… Ντούμπλαρε τις δύσκολες σκηνές για να βγει το έργο όπως το ήθελαν οι ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ και Γερμανία) για να μπλοκάρουν την όποια επιρροή της Ρωσίας στη Βαλκανική.

Ο Ζάεφ λοιπόν αφού έφερε σε πέρας τις δύσκολες σκηνές, παραιτήθηκε από την ηγεσία του SDSM στα τέλη του περασμένου μήνα και μερικές ημέρες αργότερα διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές, από τις οποίες νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος αναδείχτηκε ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζάεφ.

Ο Ζάεφ έστειλε χθες και επίσημα την παραίτησή του προκειμένου να ιδιωτεύσει και οι Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, όπως έχει γνωστοποιηθεί από το SDSM, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της αποκαλούμενης προσωρινά «Βόρειας Μακεδονίας». Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ στο νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς).

Επί της ουσίας ο Ζάεφ κατάφερε με τη συμφωνία των Πρεσπών να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ κι αυτό ήταν όλο το παιχνίδι που επιθυμούσαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία. Κανείς δεν καίγεται να βάλει τα Σκόπια στην Ε.Ε. Και επιμένω στον προσδιορισμό Σκόπια καθότι με την απομάκρυνση του «συστημικού καμικάζι» Ζόραν Ζάεφ τα πράγματα στο γειτονικό κρατίδιο περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Στα Σκόπια υπάρχει ένας εθνικιστικός πυρετός σε σχέση με την ονομασία που έχει βάση γύρω από τη σημερινή αντιπολίτευση του VMRO με τις πολλές ιστορικές αμαρτίες…

Τα Σκόπια δεν είναι μια απλή περίπτωση μορφώματος. Είναι πιο σύνθετη από όσο αρχικά μπορεί να δείχνει και ο πυρήνας του ιδεοληψίας του «Μακεδονισμού» ήταν και είναι το VMRO, το οποίο, στην πορεία, διαιρέθηκε στη βουλγαρική και στη «ψευτομακεδονική» εκδοχή του. Γύρω και μέσα στο μόρφωμα των Σκοπίων καραδοκούν οι Βουλγάροι, οι Σέρβοι και οι Αλβανοί πίσω από τους οποίους κρύβονται βεβαίως οι Τούρκοι και όχι μόνο. Βάλτε κάπου ισχυρά στην εξίσωση και τον παράγοντα Ρωσία ο οποίος μπορεί να έχασε το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν έχασε ακόμα το ματς, ούτε παραιτήθηκε από τα Βαλκάνια.

Οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή είναι πολύ εύκολο να ανατρέψουν τις ισορροπίες σε βάρος μας, έστω κι αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά σε αυτό το timing που θα παραμείνει το SDSM στον βασικό κορμό της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών τους είναι πλέον άχρηστη. Το VMRO είναι ένα ιδεοληπτικό κόμμα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει αν στο μέλλον ελέγξει την εξουσία. Η συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς δεσμεύει μόνο τις ελληνικές κυβερνήσεις. Για την ακρίβεια τις έχει παγιδεύσει σε αχαρτογράφητα νερά… Ότι και να έρθει μετά τον «κασκαντέρ» Ζόραν Ζάεφ, σίγουρα δεν θα είναι καλύτερο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ