Αθλητισμός Ψυχική υγεία: Πώς βοηθά η σωματική δραστηριότητα στην αντιμετώπιση του άγχους [vid]

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί οξυγόνο και επίσης βελτιώνει τη ροή του αίματος. Και οι δύο αυτές αλλαγές έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλό σας. Η άσκηση αυξάνει επίσης την παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές της «καλής αίσθησης» είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευεξίας και ευφορίας που βιώνουν πολλοί άνθρωποι μετά την άσκηση.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απομακρύνετε το μυαλό σας από τις ανησυχίες σας. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που εμπλέκονται στην άσκηση προωθούν την εστίαση στο σώμα σας και όχι στο μυαλό. Εστιάζοντας στον ρυθμό των κινήσεών σας, βιώνετε πολλά από τα ίδια οφέλη του διαλογισμού, ενώ προπονείστε. Η εστίαση μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην παροχή ηρεμίας και διαύγειας.

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν βελτίωση στη διάθεσή τους αμέσως μετά την προπόνηση. Αυτά τα συναισθήματα δεν τελειώνουν εκεί, αλλά λειτουργούν σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, θα παρατηρήσετε αυξημένα συναισθήματα ευεξίας καθώς παραμένετε αφοσιωμένοι σε μια σταθερή ρουτίνα άσκησης.

Εκτός από την άμεση επίδραση στα επίπεδα άγχους σας, η τακτική άσκηση προάγει επίσης τη βέλτιστη υγεία με άλλους τρόπους. Οι βελτιώσεις στη συνολική υγεία σας μπορεί να βοηθήσουν έμμεσα στο μετριασμό των επιπέδων του άγχους σας. Βελτιώνοντας τη σωματική ευεξία και την υγεία της καρδιάς σας, θα έχετε λιγότερο άγχος.

Πόση άσκηση χρειάζεστε;

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Προτείνουν να “σπάσετε” το χρόνο σε 30λεπτες προπονήσεις τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Εάν ο χρόνος σας είναι ακόμη πιο περιορισμένος και τα 30 λεπτά άσκησης είναι πολυτέλεια, τρεις προπονήσεις των 10 λεπτών έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν σχεδόν εξίσου καλά με 30 λεπτά “μαζεμένα”.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει επίσης να ενσωματώσετε τουλάχιστον δύο συνεδρίες δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας. Θα πρέπει να κάνετε σε όλες τις κύριες μυϊκές σας ομάδες μια καλή προπόνηση, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ώμων, του στήθους, της πλάτης, της κοιλιάς, των ποδιών, των κοιλιακών και άλλων μυών του πυρήνα σας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here