Fake news υγεία: Το 62% των ψευδών ειδήσεων σχετίζονται με την υγεία

Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ευκαιρίες για να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς, ενημερωμένους και συνδεδεμένους. Αλλά ταυτόχρονα, αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν επίσης και ενισχύουν την τρέχουσα INFODEMIC που συνεχίζει να υπονομεύει την παγκόσμια ανταπόκριση και να θέτει σε κίνδυνο τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η θανατηφόρα COVID-19, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας το 2019, εξακολουθεί να είναι ένα αγκάθι για την ανθρωπότητα, καθώς εξακολουθεί να αγωνίζεται να ελέγξει την πανδημία. Η εξέλιξη της πανδημίας οδήγησε επίσης στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης που αποδεικνύεται ότι είναι τόσο απειλητική για την παγκόσμια δημόσια υγεία όσο και ο ίδιος ο ιός.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο φημισμένο περιοδικό MDPI από Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ντάκα για τα «Fake News», κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα όπως:

  • Τα επτά θέματα των ψεύτικων ειδήσεων είναι η υγεία, η θρησκευτική πολιτική, η πολιτική, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία, τα θρησκευτικά και τα διάφορα. Οι ψευδείς ειδήσεις που σχετίζονται με την υγεία (67,2%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας που περιλαμβάνει φάρμακα, ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιογενείς λοιμώξεις και ζητήματα γιατρού-ασθενούς.
  • Δεύτερον, οι επτά τύποι περιεχομένων ψευδών ειδήσεων είναι κείμενο, φωτογραφία, ήχος, βίντεο, κείμενο και φωτογραφία, κείμενο και βίντεο και κείμενο και φωτογραφία και βίντεο. Οι περισσότερες ψευδείς ειδήσεις έχουν τη μορφή κειμένου και βίντεο (47,2%).
  • Τρίτον, τα διαδικτυακά μέσα παράγουν περισσότερες ψεύτικες ειδήσεις (94,4%) από τα κύρια μέσα ενημέρωσης (5,6%). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τέσσερις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Twitter, Facebook, WhatsApp και YouTube, παράγουν τις περισσότερες από τις ψεύτικες ειδήσεις.
  • Τέταρτον, σχετικά περισσότερες ψευδείς ειδήσεις έχουν διεθνείς διασυνδέσεις (54,4%) όπως η πανδημία COVID-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
  • Πέμπτον, οι περισσότερες από τις ψεύτικες ειδήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19 είναι αρνητικές (63,2%) που θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Για την παροχή μιας 100% αξιόπιστης πλατφόρμας για καλύτερη συνείδηση ​​για την υγεία και ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία και την ευεξία στους ανθρώπους ψηφιακά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας που σχετίζονται με την πανδημία, συμπεριλαμβάνοντας τους κορυφαίους ειδικούς Ιατρικής, Δημόσιας Υγείας και Ευεξίας της Ινδίας, την εβδομαδιαία υγεία «Health4All Online» του Ιδρύματος HEAL έκθεση που χορηγείται από την Mylan Pharmaceuticals Pvt. Ltd. – Η εταιρεία Viatris έχει κερδίσει την έλξη του κοινού με μισό εκατομμύριο προβολές βίντεο σε μόλις 10 εβδομαδιαία επεισόδια από την κυκλοφορία της, τον Νοέμβριο του 2021.

Είναι μια μοναδική στο είδος της εβδομαδιαία εκπομπή υγείας που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή και έχει συμπληρώσει τα κατατοπιστικά, οξυδερκή και διδακτικά 10 επεισόδια της. Και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης θα προωθηθεί και το 2022. Κατά τη διάρκεια 10 επεισοδίων της εκπομπής, ειδικοί από διάφορα φάσματα, όπως ειδικοί στη δημόσια υγεία, ειδικοί, ειδικοί και αξιωματούχοι από κυβερνητικούς φορείς συμμετείχαν και εκπαίδευσαν τις μάζες.

Ο Δρ. Joe Thomas, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και ο Εθνικός Διευθυντής Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Υγείας & Διοίκησης στη Rosanna της Βικτώριας της Αυστραλίας, δήλωσε: «Η Omicron έχει την τάση να μολύνει παιδιά. Η ινδική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την υγειονομική περίθαλψη αρχικά κατά 5 τοις εκατό και σταδιακά να τον αυξήσει έως και 15 τοις εκατό. Το lockdown δεν είναι σοφό, καθώς επιφέρει οικονομική επιβάρυνση. Είναι συνετό να ακολουθείτε αυστηρά τους εμβολιασμούς και άλλα προληπτικά μέτρα. Καθώς τα σχολεία στην Ινδία έχουν αρχίσει να ανοίγουν, τα παιδιά της Ινδίας μπορεί να μην έχουν μολυνθεί, αλλά θα μπορούσαν να είναι φορείς του ιού».

Dr Nimesh Gupta, Διευθυντής, Εργαστήριο Ανοσολογίας Εμβολίων, Εθνικό Ινστιτούτο Ανοσολογίας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κυβέρνηση. της Ινδίας είπε, «Τα ενισχυτικά εμβόλια ενισχύουν την ποιότητα της ανοσίας. Τα άτομα που είναι άτρωτα μπορεί να πολεμήσουν το Omicron με τα τρέχοντα εμβόλια, αλλά οι ηλικιωμένοι με μειωμένη ανοσία δεν θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Τα ενδορρινικά εμβόλια θα είναι χρήσιμα για την προστασία των ανθρώπων από μόλυνση».

Ο Δρ Anil Goyal, Επίτιμος Γραμματέας Οικονομικών του Ινδικού Ιατρικού Συλλόγου (Hqrs.), δήλωσε ότι «Πρέπει να δοθεί ενισχυτική δόση στο εργατικό δυναμικό της πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας. Μια αναμνηστική δόση είναι σημαντική για τον ευαίσθητο πληθυσμό και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τα άτομα που ανταποκρίνονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης εκτίθενται σε διάφορους τύπους λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη για αυτούς. Ο IMA έχει ολοκληρώσει μια αναμνηστική δόση για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μετά από διαβούλευση με αρκετούς επιδημιολόγους και ιολόγους. Τη νέα χρονιά, μην ξεχνάτε να φοράτε μάσκα και να τηρείτε κοινωνική απόσταση για να προστατεύεστε από τη μόλυνση».

Ο Δρ Sanjai Kumar Rai, Καθηγητής, Τμήμα Κοινοτικής Ιατρικής, AIIMS, Νέο Δελχί, Πρόεδρος, IPHA δήλωσε: «Τα εμβόλια παρακάμπτουν τη φυσική ανοσία. Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχει σοβαρότητα εάν συμβεί μόλυνση από το Omicron. Η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο ήταν κατά του ιού που προέρχεται από τη Γουχάν. Επιπλέον, η φυσική μόλυνση παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Είναι καλύτερα να προχωρήσουμε προς την ομαλότητα με τη δέουσα προφύλαξη και προσοχή το νέο έτος 2022, αλλά δεν χρειάζεται να φοβάστε».

«Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχουν επιπτώσεις στην υγεία στην κοινωνία. Πέρυσι, ξεκινήσαμε το Κίνημα Ασφάλειας Δημόσιας Υγείας της COVID Fighters από το ξέσπασμα του COVID στην Ινδία για να φέρουμε εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here