Εγκέφαλος Γεννητικά Όργανα: Χαρτογραφήθηκε η περιοχή του γυναικείου εγκεφάλου που επεξεργάζεται την αφή των γεννητικών οργάνων


Σε μια νέα μελέτη, η χαρτογράφηση του γυναικείου εγκεφάλου βρήκε την ακριβή θέση που είναι υπεύθυνη για τη λήψη και την επεξεργασία αφής των γεννητικών οργάνων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό JNeurosci «εντοπίζει αναμφισβήτητα το πεδίο αναπαράστασης των γυναικείων γεννητικών οργάνων στον σωματοαισθητικό φλοιό», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια Christine Heim από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Βερολίνου.

Η τοποθεσία ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα λόγω των ανακριβών μεθόδων που είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως οι ερευνητές.

Η μελέτη

Χρηματοδοτούμενη από το NeuroCure Cluster of Excellence, η μελέτη ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ ερευνητών από τη βιολογία, την κλινική ψυχολογία, τη γνωστική ψυχολογία, τη νευροαπεικόνιση και τη νευροεπιστήμη. Στόχος της ήταν να κατανοήσει τον αντίκτυπο της διέγερσης των γεννητικών οργάνων στον γυναικείο εγκέφαλο. Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών χωρίς ψυχιατρικές, νευρολογικές ή σεξουαλικές διαταραχές ή σωματικές ασθένειες. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών τύπων αισθητηριακής διέγερσης. Η δομική μαγνητική τομογραφία αξιολόγησε το μέγεθος της χαρτογραφημένης περιοχής στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευχαρίστηση και τη σεξουαλική διέγερση κατά τη διέγερση της κλειτορίδας χρησιμοποιώντας μια οπτική αναλογική κλίμακα επτά σημείων.

Τοποθεσία και μέγεθος της περιοχής

Η ανάλυση του fMRI επέτρεψε την αναγνώριση της ενεργοποιημένης περιοχής του εγκεφάλου για κάθε συμμετέχουσα και τον υπολογισμό των επιμέρους μοτίβων απόκρισης σε κάθε μέθοδο διέγερσης. Η ακριβής θέση της αναπαράστασης διέφερε από άτομο σε άτομο, αλλά όλα έδειχναν ενεργοποίηση της μετακεντρικής έλικας, μιας από τις τέσσερις κύριες περιοχές του εγκεφάλου που περιέχει τον σωματοαισθητικό φλοιό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της περιοχής άλλαζε με τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής.

Κλινικές επιδράσεις

Η μελέτη παρέχει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την επεξεργασία της γεννητικής διέγερσης στον γυναικείο εγκέφαλο. Η καθηγήτρια Heim εξήγησε: «Η μελέτη είναι μεγάλης σημασίας καθώς ανοίγει μια νέα και προηγουμένως παραμελημένη περιοχή έρευνας σχετικά με την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων των γεννητικών οργάνων σε επίπεδο εγκεφάλου σε υγιείς γυναίκες και σε γυναίκες με κλινικές παθήσεις, όπως σεξουαλική δυσλειτουργία ή κακοποίηση. Τέτοιου είδους έρευνες θα είναι σημαντικές και κρίσιμες για την [κατανόηση] των νευρικών μηχανισμών που βρίσκονται κάτω από κλινικές καταστάσεις όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία ή οι νευρικές συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης». Η μελέτη προσφέρει επίσης μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση για το σχεδιασμό κλινικών μελετών για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των σεξουαλικών διαταραχών στον εγκέφαλο και των νευρικών συνεπειών της σεξουαλικής κακοποίησης.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ