Κίνα: 13 εκατομμύρια πολίτες σε lockdown μετά τον εντοπισμό 127 κρουσμάτων Covid-19 στην πόλη Σιάν


Η Κίνα επιβάλλει αυστηρό lockdown σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Σιάν, μετά τον εντοπισμό 127 κρουσμάτων Covid-19

Το έκτακτο lockdown, το οποίο προκάλεσε πανικό στην πόλη, έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν το Πεκίνο φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη διοργάνωση.

Υπολογίζεται οτι 13 εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν σε αυστηρό lockdown στην πόλη Σιαν στην Κίνα, καθώς οι αρχές κινούνται για να περιορίσουν την κοινοτική εξάπλωση του κoρονοϊού, μετά από 127 μολύνσεις που βρέθηκαν στο δεύτερο γύρο των μαζικών δοκιμών.

Όλοι οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός από το να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης κάθε δεύτερη μέρα ή για έκτακτες ανάγκες, ενώ τα ταξίδια από και προς την πόλη αναστέλλονται εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτούν επίσημη έγκριση. Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έχουν επίσης βάλει λουκέτο

Οι αρχές εξέδωσαν εντολή αργά την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Sun Chunlan, μετάβη στην περιοχή για να επιβλέψει την εφαρμογή του lockdown.

Οι λοιμώξεις είχαν εξαπλωθεί σε 14 συνοικίες στην πόλη Σιάν, όπου βρίσκεται ο στρατός απο τερακότα του αυτοκράτορα Τσιν Σου Χουάνγκ. Οι κοινοτικές μολύνσεις στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί αυξήθηκαν μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος σε τοπικό πανεπιστήμιο.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ξεκίνησαν έναν τρίτο γύρο μαζικών δοκιμών την Πέμπτη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφέρει ποια είναι η παραλλαγή των μολύνσεων.

Τα μέτρα καραντίνας είναι μερικά από τα πιο αυστηρά από τότε που η Κίνα απέκλεισε 11 εκατομμύρια κατοίκους στη Γουχάν στις αρχές του 2020, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Covid-19.

Η Κίνα ανέφερε 71 τοπικά κρούσματα την Πέμπτη, 63 από τα οποία εντοπίστηκαν στην πόλη Σιάν. Το lockdown χώρισε μέλη πολλών οικογενειών χωρίς καμία ειδοποίηση. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν φόβους και ανησυχίες για τους συγγενείς τους που βρέθηκαν στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Δεν φοβάμαι την επιδημία τόσο καιρό, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά γιατί το παιδί μου είναι ακόμα στη Σιαν», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

Η ξαφνική ανακοίνωση πυροδότησε σκηνές αγορών πανικού στην πόλη ενόψει του lockdown τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με το Associated Press. Η ανακοίνωση δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

Το έκτακτο lockdown έρχεται εν μέσω φόβων για αυξανόμενες λοιμώξεις σε εθνικό επίπεδο, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα που συνδέονται με τη Σιάν σε πέντε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου στα βόρεια και της Γκουανγκντόνγκ στο νότο, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει επίμονα μια προσέγγιση «μηδενικών κρουσμάτων» για τον ιό, εφαρμόζει μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο σε μια προσπάθεια να καταστείλει όλες τις μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, των μαζικών υποχρεωτικών δοκιμών και της υποχρεωτικής καραντίνας για στενές επαφές.

Τους τελευταίους μήνες έχει θέσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε υποχρεωτική καραντίνα ως απάντηση σε νέες μολύνσεις. Το lockdown έρχεται καθώς η Κίνα έχει αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής«Όμικρον» σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες, εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Κίνα ενίσχυσε τα μέτρα καραντίνας και τους ελέγχους για τις πόλεις-λιμάνια τη Δευτέρα, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι αρχές είναι «σίγουρες» ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ