Ούλα ασθένειες υγεία: Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

Η ασθένεια των ούλων δεν αποτελεί απειλή μόνο για τα δόντια σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ψυχικά προβλήματα και πολλά άλλα, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές. “Η μελέτη ενισχύει τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αναγνώρισης και θεραπείας της περιοδοντικής νόσου και την ανάγκη για τα μέλη του κοινού να παρακολουθούν τακτικούς ελέγχους στοματικής υγείας με έναν οδοντίατρο ή επαγγελματία οδοντιάτρου”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Joht Singh Chandan. Εξετάζοντας χιλιάδες ανθρώπους με ουλίτιδα, οι ερευνητές βρήκαν συνδέσμους με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις. Σε σύγκριση με άτομα με υγιή ούλα, τα άτομα με «ροζ στο νεροχύτη» είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, αγγειακή άνοια, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, ψωρίαση και διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Επίσης, κατάθλιψη, άγχος και άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Πώς σχετίζονται οι περιοδοντικές παθήσεις με χρόνιες ασθένειες;

“Βρήκαμε στοιχεία ότι οι περιοδοντικές παθήσεις φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των σχετιζόμενων χρόνιων ασθενειών”, δήλωσε ο Singh Chandan, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. “Καθώς οι περιοδοντικές ασθένειες είναι πολύ συχνές, ο αυξημένος κίνδυνος άλλων χρόνιων ασθενειών μπορεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, επειδή οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με κακή στοματική υγεία”, είπε. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί άνω των 30 ετών έχουν ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο. Το πρώιμο στάδιο της, που ονομάζεται ουλίτιδα, χαρακτηρίζεται από πρησμένα και κόκκινα ούλα που μπορεί να αιμορραγούν. Στην μεταγενέστερη μορφή της, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, τα ούλα μπορεί να απομακρυνθούν από το δόντι, τα οστά μπορεί να μειωθούν και τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή να πέσουν.

Η Δρ Leena Palomo είναι καθηγήτρια και πρόεδρος της περιοδοντολογίας και της οδοντιατρικής εμφυτευμάτων στο NYU College of Dentistry στη Νέα Υόρκη. Η Palomo είπε ότι αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ασθένεια των ούλων προκαλεί όλες αυτές τις ασθένειες, ως “περιοδοντολόγοι, ζούμε αυτά τα δεδομένα καθημερινά”. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλεξε δεδομένα για σχεδόν 64.400 ασθενείς με ιστορικό ουλίτιδας. Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με περισσότερους από 250.000 ασθενείς χωρίς την πάθηση. Μεταξύ αυτών που πάσχουν από ουλίτιδα, σχεδόν 61.000 είχαν ουλίτιδα και σχεδόν 3.400 είχαν περιοδοντίτιδα, που και οι δύο προκαλούν φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης, τα άτομα με ουλίτιδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άλλα ιατρικά προβλήματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα με ουλίτιδα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια πάθηση ψυχικής υγείας, 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοάνοση νόσο και 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Είχαν επίσης 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολική διαταραχή, με 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σημείωσαν οι ερευνητές. Αν η ασθένεια των ούλων προκαλεί αυτά τα προβλήματα ή η ασθένεια των ούλων προκαλείται από αυτά δεν είναι ξεκάθαρο, είπε η Palomo. “Μερικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι αμφίδρομος. Αυτό συμβαίνει με τον διαβήτη. Σε άλλους τομείς, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη έρευνα”, είπε.

Εάν τα ούλα σας δεν είναι υγιή, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει για άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, συμβουλεύει η Palomo. Όταν η ασθένεια των ούλων εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί, είπε. Για ένα υγιές στόμα, είναι σημαντικό να τηρείτε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο. “Η συμβουλή είναι να είστε υπερεπαγρύπνηση”, είπε η Palomo. “Ακριβώς επειδή δεν πονάει τίποτα στο στόμα σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ή τις βασικές αρχές του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος. Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν αυτές τις βασικές αρχές μέχρι να εμφανιστεί πονόδοντο ή απόστημα.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here