Νότια Αφρική: Η χώρα άρχισε να χορηγεί αναμνηστική δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό


Νότια Αφρική: Άρχισε η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού 

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα αρχίσουν να προσφέρουν αναμνηστική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της covid-19 ήδη από σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά την έγκριση του σκευάσματος για χρήση ως ενισχυτικού εμβολίου από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Τόσο το J&J όσο και το Pfizer έχουν λάβει έγκριση για να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά εμβόλια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ιατρικών Προϊόντων της Νότιας Αφρικής (SAHPRA), όμως με την σημερινή ανακοίνωση ανοίγει για πρώτη φορά η χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι ενισχυτικές δόσεις με J&J ήταν διαθέσιμες για τους υγειονομικούς. Ωστόσο η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού έχει εντείνει την ανάγκη να αυξηθεί η προστασία των ανθρώπων.

«Από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις του J&J σε όποιον έχει λάβει την τελευταία δόση εμβολίου κατά της covid-19 τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα», επεσήμανε η ανακοίνωση, ενώ πρόσθετε ότι ιδανικά η ενισχυτική δόση θα πρέπει να χορηγείται μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Pfizer θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι θα προσφέρεται ήδη από τις 28 Δεκεμβρίου για όσους έλαβαν τη δεύτερη δόση πριν τουλάχιστον έξι μήνες.

Αν και η SAHPRA ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τη χρήση διαφορετικού εμβολίου ως αναμνηστικού από αυτό με το οποίο έγινε ο αρχικός εμβολιασμός, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε τα αναμνηστικά εμβόλια ως «το ίδιο εμβόλιο και η ίδια δόση που χορηγείται στους ανθρώπους που ολοκλήρωσαν τον βασικό τους εμβολιασμό».

Μέχρι στιγμής στη Νότια Αφρική το 44% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από αυτό που καταγράφουν πολλές αφρικανικές χώρες, αλλά χαμηλότερο από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ