Εισαγγελία Πρωτοδικών: Καμία ανακρίβεια στα κρούσματα του ΕΟΔΥ – Στο αρχείο η υπόθεση

Υπενθυμίζεται, ότι η εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί μετά τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ.

Το δρόμο για το αρχείο πήρε η υπόθεση του ΕΟΔΥ καθώς η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας δεν εντόπισε καμία ανακρίβεια, σφάλμα ή σύγχυση στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική διάταξη έπειτα από εξέταση μαρτύρων που καταλήγει πως δεν διαπιστώθηκε ανεπάρκεια, καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών που θα μπορούσε να στοχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.
Το σκεπτικό της διάταξης αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και καταγραφής κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα οποία στοιχεία μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών:

«Δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμοξιολόγων , που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων», αναφέρεται στη διάταξη.

Υπενθυμίζεται, ότι η εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί μετά τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Κατά την καταγγελία, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Μάλιστα, η υπόθεση είχε φτάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε πως «γεννιούνται ερωτήματα για το βαθμό που η διατήρηση ενός “παρασυστήματος” καταγραφής των κρουσμάτων σε “διπλά βιβλία” συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here