Ελληνοτουρκικά: Γιατί δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον Ερντογάν;


Παρά τα τρομερά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά η Τουρκία και παρά το όσα ακούγονται και γράφονται για την υγεία του Τούρκου Προέδρου, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα απαλλαγούμε από τον ίδιο και το καθεστώς επιθετικότητας που έχει υιοθετήσει.

Θα έλεγε κανείς ότι η διεθνής συγκυρία έτσι όπως διαμορφώνεται τόσο στην Ουκρανία, όσο και γενικότερα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, μάλλον βοηθάει στην διατήρηση της διακυβέρνησης Ερντογάν και μάλλον απομακρύνει και το ενδεχόμενο εκλογών στην Τουρκία. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι κρίσεις που αφορούν την Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις των μεγάλων παικτών (ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας), λειτουργούν υπέρ της επιβίωσης του «σουλτάνου». Στις… αναμπουμπούλες δηλαδή, κατά ένα περίεργο τρόπο, καταφέρνει να βγαίνει «ζωντανός». Παρά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Τουρκία, είναι πιθανό ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να παραμείνουν στην εξουσία στο σύντομο μέλλον» τονίζει πρόσφατα ο Σάιμον Γουάλντμαν, ειδικός αναλυτής επί θεμάτων Μέσης Ανατολής σε άρθρο του στον ιστότοπο «P.A.Turkey».

Όπως φαίνεται από τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στην Τουρκία ακόμα και αν η δημοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος AKP έχει μειωθεί, εξακολουθούν να παραμένουν δημοφιλείς, διατηρώντας μια λαϊκή υποστήριξη της τάξης του 34%. Πρμια μείωση του 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2018, εντούτοις το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP [κεμαλιστές] δεν έχει καταφέρει να «απορροφήσει» αυτούς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Αντιθέτως, οι συγκεκριμένοι «πρώην» ψηφοφόροι του AKP στρέφονται προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ, το «Κόμμα του Μέλλοντος» με ηγέτη τον Αχμέτ Νταβούτογλου και το «Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου» του οποίου ηγείται ο Αλί Μπαμπατζάν, κάτι «που ωφελεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με τον Σάιμον Γουάλντμαν.

Ο αναλυτής υπογραμμίζει επίσης πως ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει ποσοστό αποδοχής περίπου 41% και διατηρεί τον έλεγχο, σε μεγάλο βαθμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, γεγονός που «έχει αντίκτυπο στο πως ψηφίζουν οι άνθρωποι» και θα έχει «κρίσιμη επιρροή στον κόσμο όσο θα πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές». Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Σάιμον Γουάλντμαν καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Ερντογάν και το κυβερνών AKP δεν θα πάνε πουθενά» ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να είναι αληθινές οι φήμες ότι η κακή υγεία του Τούρκου Προέδρου.

Την ίδια ώρα αρκετοί παρατηρητές ακόμα και το σενάριο για το εάν θα μπορούσαν να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό τον Ερντογάν ή εάν οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου θα ψήφιζαν πραγματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των δημόσιων τοποθετήσεών τους τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν φαίνονται να έχουν καμία θεαματική διαφορά με τον Ερντογάν στα ζητήματα του τουρκικού αναθεωρητισμού. Συμπερασματικά, εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και να μην κινούμαστε με βάση τις προσδοκίες μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ