Ισραήλ τέταρτη δόση εμβόλιο: Πολλοί γιατροί αντιδρούν στην 4η δόση και ζητούν περισσότερα στοιχεία


Η σύσταση της ισραηλινής επιτροπής για τη χορήγηση του τέταρτης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών αντιμετωπίζεται με χλιαρή ανταπόκριση από ορισμένους ιατρικούς της χώρας, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. “Υποστήριξα τη σύσταση για ενισχυτική δόση τον Ιούλιο. Αλλά εκείνη τη φορά είχαμε καλύτερα στοιχεία. Σήμερα, δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία”, δήλωσε ο Δρ. Dror Mevorach, επικεφαλής του τμήματος κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah Ein Kare στην Ιερουσαλήμ. “Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού του τέταρτου ενισχυτή. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει. Σε αντίθεση με την απόφαση για την εφαρμογή της τρίτης δόσης, η οποία έτυχε ευρείας έγκρισης, αυτή η σύσταση αμφισβητείται από ορισμένους στην ιατρική κοινότητα. Θα έλεγα ότι έλαβα δεκάδες τηλεφωνήματα τόσο από γιατρούς όσο και από επιστήμονες που μου είπαν ότι πιστεύουμε το ίδιο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να δώσουμε τέταρτη δόση προς το παρόν”, είπε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρετίζει τη σύσταση για 4η δόση

Η σύσταση για τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έγινε με βάση τις ανησυχίες για μείωση της ανοσίας των τριών εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί, σε συνδυασμό με την πιθανή απειλή μιας επιδημίας Omicron που παρατηρείται σε άλλες χώρες. “Η τιμή θα είναι υψηλότερη εάν δεν εμβολιασθούμε”, είπε ο Μπόαζ Λεβ, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής, στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της επιτροπής. Η σύσταση χαιρετίστηκε επίσης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett, ο οποίος την χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά νέα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα με την παραλλαγή Omicron που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.” 

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, Nachman Ash. Εάν εγκριθεί, το Ισραήλ θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει τέταρτη δόση σε ορισμένους από τους πολίτες του. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές ότι ο Ash μπορεί να καθυστερεί ενώ εξέταζε πληροφορίες από τη Βρετανία που δείχνουν ότι το Omicron οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια από την παραλλαγή Delta. Ο Δρ. Ρον Ντάγκαν, καθηγητής παιδιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αναγνώρισε ότι η σύσταση δεν βασίστηκε σε δεδομένα των αποτελεσμάτων της τέταρτης δόσης επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα.

Ο Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, είπε ότι κατανοεί πώς η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμά της και ότι όλα ήταν σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου: “Βλέπουμε πώς [η Omicron] αναπτύσσεται σε άλλες χώρες και φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα εκραγούν κρούσματα στο Ισραήλ. Και τότε μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα δεν προστατεύονται αρκετά”. Το πρόβλημα, είπε ο Κοέν, “είναι ότι δεν έχουμε πολλά δεδομένα, και εκεί νομίζω ότι είναι καλό που συγκεντρώνουμε αυτήν τη στιγμή λίγα περισσότερα δεδομένα.” Ο Κοέν είπε ότι ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα σκεφτόταν να πει σε κάποιον να μην πάρει την τέταρτη δόση εμβολίου. Όπως και πολλοί ακόμη γιατροί, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν περισσότερα στοιχεία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ