Όμικρον: Νέα μέτρα ακόμα και από αυτή την εβδομάδα – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή


Σε ύψιστη επιφυλακή για τη διασπορά της Όμικρον έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές

Ήδη έχουν ληφθεί και ισχύουν πρόσθετα μέτρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Ωστόσο, οι ειδικοί και η κυβέρνηση έχουν προαναγγείλει και δεύτερη δέσμη μέτρων, ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών ώστε να αξιολογήσει τα δεδομένα και να εισηγηθεί τη λήψη μέτρων ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ταχεία εξάπλωση της Όμικρον και εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο μέτρων το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί για μετά τις εορτές. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα είναι πιθανό να έρθουν νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα. Να ισχύσουν δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως στην τηλεργασία και την νυχτερινή διασκέδαση. Σε ότι αφορά την τηλεργασία το πιο πιθανό σενάριο είναι επαναφορά του μέτρου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό άνω του 50% των εργαζομένων. Μέτρο που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Για τη διασκέδαση θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο και την πρόσβαση. Στο πλάισιο αυτό, δεδομένο θεωρείται το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση, μπαρ, καφέ να λήγει τα μεσάνυχτα. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση ορίου ατόμων ανά τετραγωνικό και η απαγόρευση ορθίων. Ορισμένοι εισηγούνται την απαγόρευση της μουσικής.

Στο τραπέζι υπάρχουν μέτρα και για τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές. Εδώ υπάρχουν δύο προτάσεις, η πρώτη είναι να μειωθεί στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών και η δεύτερη να απαγορευθεί εντελώς η παρουσία τους στους αγώνες. Καθώς και γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Πάντως για τα σχολεία, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Πλεύρης δεν επίκειται να ανασταλεί η λειτουργία τους. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Ενώ μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ