Μητσοτάκης για νέα μέτρα: Η εκτίμηση είναι για μετά την πρωτοχρονιά αλλά περιμένουμε τους ειδικούς


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα νέα μέτρα και το πότε θα ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή τους

Στα νέα μέτρα για τα οποία συνεδριάζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να κάνουν την εισήγησή τους τόσο για την έκταση όσο και για τον χρόνο εφαρμογής τους αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε on camera με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους.

«Καθώς βγαίνουμε από το 4ο κύμα της πανδημίας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Οι εκτιμήσεις είναι για μετά την πρωτοχρονιά αλλά περιμένουμε τις δικές τους εκτιμήσεις προκειμένου να φρενάρουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον για να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και αυτό μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου για να ενισχύσουμε τις άμυνες μάς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για τη μετάλλαξη Όμικρον τα εμβόλια είναι απαραίτητα».

Νέα μέτρα: Τα κριτήρια της επιτροπής

H επιτροπή θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 νωρίτερα σήμερα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν ακόμα και πριν τις 3 Ιανουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο βασικός γνώμονας για τη λήψη τους είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις ορισμένων παραεμβάσεων, ωστόσο οι σημαντικές αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Γενάρη και έπειτα.

«Περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής, θα γινει η αξιολόγηση από την κυβέρνηση και το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθούν αύριο τα μέτρα, ωστόσο το φαινόμενο είναι δυναμικό, όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα μας πουν οι ειδικοί», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «η εστίαση δεν μας τρομάζει τόσο», αλλά στη διασκέδαση θα υπάρξουν σίγουρα περιορισμοί.

Οι τρεις πυλώνες των νέων μέτρων

Τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα κινούνται σε 3 πυλώνες:

  • Ο πρώτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα κέντρα διασκέδασης και όχι στην εστίαση συνολικά. Εκεί τα μέτρα θα αφορούν το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους.
  • Ο δεύτερος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα γήπεδα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα και ειδικότερα αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
  • Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο 70% τα ποσοστά της παραλλαγής «Όμικρον» στην Αττική

Η νέα παραλλαγή Ομικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, ανέφερε στο ΣΚΑΙ 100.3 και στον Παύλο Τσίμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κος Τσακρής ανέφερε ότι, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Ομικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Διευκρίνισε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμένους με την τρίτη δόση είναι με πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση μετα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ